Erős, mint a vas!  A vas szerepe a tavaszi gyeptáplálásban

A pázsitgyep egész évi szépségét, tűrőképességét, díszítő értékét a tavaszi ápolási, fenntartási munkák szakszerű elvégzésével alapozhatjuk meg. Ennek fontos eleme az indító gyeptáplálás. Nem lehet azonban egy egységes ápolási irányelvet adni, mert minden gyep egyedi és ennek megfelelően a fenntartási elvárásai is mások.

A leggyakoribb tavaszi eltérés a gyep télvégi állapotában tapasztalható. A jól végzett őszi téli felkészítés eredménye tavasszal a jól áttelelt szép gyep. A gyenge őszi téli felkészítés, esetleg egy hagyományos műtrágyával történt nitrogén túltáplálás következménye a téli stressz hatására megritkult, hópenész gombafélék kártételétől sérült levelű gyeptakaró.

A tavaszi esőzések és hóolvadások idején még fokozottabb problémát jelent a moha jelenléte a gyepben, ami egyúttal a gyep ritkulását, leromlását is jelzi. A kiváltó okok megszüntetésén kívül (mint például a levegőtlen vagy tápanyagszegény talaj, vagy az árnyékos terület), a hópenész és a moha eltüntetéséhez tavasszal legeredményesebben a speciális, kettős hatású vas és nitrogén tartalmú műtrágya- készítmények alkalmazhatók.

A vas tartalom gyors hatású, már néhány nap alatt jelzi a gyep zöld színének erősödésében. A nitrogén hatása a hajtásnövekedés, gyepsűrűsödés megindulásában jelentkezik. A moha a kezelést követően el fog feketedni, ekkor kell a tavaszi gyepszellőztetést megejteni késes gyepszellőztetővel, ami azon kívül, hogy eltávolítja a mohát és az elhalt szerves anyagokat tartalmazó filcréteget, a talajfelszíni réteg sekély lazításával javítja a gyep gyökérnyaki részének levegőzöttségét és vízátjárhatóságát is. A mohairtás és az erősítő hatás mellett a műtrágya azt is elősegíti, hogy a fű hamarabb benője a kopasz foltokat.

Tavasszal indító tápanyagot is adni kell. Az egészséges pázsitgyepek kezelésére is kiválóan alkalmas a nitrogén túlsúlyos, magas vastartalmú LandscaperPro Shade Special gyepműtrágya, amely egyaránt tartalmaz azonnali hatást garantáló hagyományos műtrágya szemcséket és szabályozott tápanyag leadású burkolt szemcséket, egyenletes keverékben. Az azonnal ható vastartalom segíti az erős és egészséges sötétzöld színű levelek fejlődését, míg a burkolt szemcsékből szabályozott tápanyag leadással feltáródó nitrogén egyenletessége állandó tápanyagadag nagyságot biztosít a növénynek, szemben a lökésszerűen gyors hatású hagyományos műtrágyákkal, és így elkerülhető a tápanyag kijuttatás után fellépő erőteljes növekedés majd hirtelen fejlődés visszaesés és színvesztés.

A sűrű egészséges pázsitban az elvárásoknak megfelelően működik a műtrágya, de a kiritkult gyepben hamarabb kimosódhat a tápanyag tartalom. Amikor a gyep sötétzöld színe halványodni kezd, akkor ki kell adni a következő adag műtrágyát.

Hozzászólás