LandscaperPro Tanácsok: Útmutató gyepszőnyeg telepítéséhez

Az új gyep létrehozása gyepszőnyeg használatával sokkal drágább, mint a magvetés, az eredmény viszont azonnali. Jó alternatívának bizonyul azoknak a kisgyerekkel vagy állattal rendelkező embereknek, akiknek a hosszabb ideig tartó fűtől való távolmaradás – amely a magvetés és a gyepnövesztés elengedhetetlen feltétele – gyakran nehézséget okoz.

A gyepszőnyeg telepítéséhez a legideálisabb időszak az ősz közepe, amikor meleg a talaj, de kora ősz és kora tavasz között bármikor végezhető, feltéve, ha a talajviszonyok megfelelőek, tehát ha a talaj nem túl nedves vagy fagyos. Ebben az időszakban kevésbé valószínű, hogy meleg, száraz időjárással kapcsolatos problémák merüljenek fel, ami a rendszeres öntözés nélkül a gyepszőnyeg kiszáradásához vezetne. Ráadásul kevesebb fűnyírást igényel, ami azt jelenti, hogy a gyepszőnyeg hosszabb ideig háborítatlanul hagyható.

Talaj előkészítése

Habár a gyepszőnyeg telepítése a talajtakarás egy gyors módja, fontos, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve, mivel ettől függ a minőség és az újonnan füvesített terület fenntarthatósága. A legjobb hatás elérésének érdekében a talajnak elég száraznak kell lennie.

 • A talaj előkészítéséhez távolítsuk el az évelő gyomokat. Az eltávolítás történhet kézzel, vagy egy megfelelő gyomirtó eszköz segítségével.
 • Alaposan lazítsuk fel a talaj felső 200-250 mm-ét, távolítsuk el a törmelékeket, köveket.
 • A területen lépésenként haladva tömörítsük a talajt, testsúlyunkat a sarokra helyezve (taposás), vagy végezzük ezt hengerrel, mielőtt gereblyével finom a termőréteget művelnénk.
 • Szükség esetén használjunk talajjavítót a talaj feljavításának érdekében. Silány, homokos talaj esetén a komposzt vagy más szerves anyagok használata segíthet a talaj nedvességtartalmának megőrzésében. Nehéz, agyagos talaj esetén a homok használata segíthet a vízelvezetésben.
 • A legjobb hatás elérésének érdekében néhány napig hagyjuk érintetlenül a területet, hogy utána eltávolíthassuk az esetlegesen újra megjelenő gyomokat.
 • A gyep jó minősége érdekében fontos az egyenletes, kiemelkedésektől és mélyedésektől mentes felület kialakítása. A legkisebb kiemelkedések vagy mélyedések is vízgyűjtő üregek vagy buckák kialakulásához vezetnek, amelyek rendszeres nyírást igényelnek majd, miközben egyenetlen növekedést okoznak. A megfelelő, minden irányban végzett taposás/ hengerelés, talajegyengetés és gereblyézés hozzájárul a kívánt hatás eléréséhez.
 • Végül távolítsunk el minden 20 mm-nél nagyobb követ.

Előkezelés

A vetés előtt 1-2 nappal szórjuk meg a talajt vetőágyra való műtrágyával, majd dolgozzuk a talajba. Érdemes magas foszfáttartalmú vetés előtti műtrágyát használni, mint amilyen például az LSP New Grass gyeptelepítő starter, 30g/mm2 (300kg/ha) arányban. Óvatosan gereblyézzük a talaj felső 25mm-ébe.

Ha száraz a talaj, gondoskodjunk a telepítés előtti locsolásról, hogy az új gyepszőnyegnek megfelelő nedvességtartalma legyen.

Legfontosabb tanácsok a gyepszőnyeg telepítéséhez

 • A gyepszőnyeget vásároljuk egy helyi, megbízható eladótól, aki a helyszínre is tudja a terméket szállítani, így minimálisra csökkentve a szállítási időt és a költségeket. Minden darabnak 1 m2 –esnek kell lennie, tehát bizonyosodjunk meg arról, hogy eleget rendeltünk, és számoljunk rá egy kevés, 5%-os tartalékot is: formázás, vágás, hulladék stb.
 • A füvet érdemes azonnal, a szállítás napján, de mindenképpen 24 órán belül telepíteni, hogy elkerüljük a fű minőségének és egészségének romlását. Amennyiben nem tudjuk a gyepszőnyeget telepíteni, óvatosan tekerjük le, és hagyjuk a csupasz talajon vagy egy füves területen.
 • A gyepszőnyeg telepítését érdemes egy egyenes burkolat mentén kezdeni, óvatosan letekerve a sérülések elkerülése végett. A telepítést végző ember a csupasz talajon állva dolgozzon, a gyepszőnyeget maga felé görgetve. A gyepszőnyeg felületén való munka sérülést/károsodást okozhat a pázsiton.
 • Óvatosan terítsük a talajra az összes darabot, biztosítva, hogy a szélek hézagmentesen összeérjenek, valamint hogy a gyepszőnyeg érintkezzen a talajjal. Gereblye segítségével határozott mozdulatokkal ütögessük a felületet a gyepszőnyeg és a talaj közötti megfelelő érintkezés biztosítása érdekében.
 • Vágjuk méretre a gyepszőnyeget egy recés élű kés vagy egyéb erre alkalmas eszköz segítségével.
 • Fektessük sorokba a gyepszőnyeget, majd a sorokat rakjuk kötésbe mindaddig, amíg a területet be nem telepítjük.
 • Helyezzük el a gyepszőnyegeket úgy, hogy az új pázsit, a területet lefedje, és végezetül vágjuk le a széleket egy félhold alakú eszközzel.
 • Ezután szórjuk meg a területet homokos talajjal vagy a gyökérzóna táplálását segítő trágyával, amit óvatosan dolgozzunk a hézagokba egy kefe segítségével, így hozzájárulva az „összefonódáshoz”.

Utógondozás

Az utógondozás ugyanolyan fontos, mint az előkezelés vagy a telepítés. A telepítés után ne hagyjuk kezeletlenül a gyepszőnyeget, mert könnyen károsodhat, főleg ha kiszárad.

 • Száraz idő esetén bizonyosodjunk meg arról, hogy megfelelő mennyiségű vizet kap a gyepszőnyeg ahhoz, hogy megőrizze nedvességtartalmát. Amennyiben elkezd kiszáradni, az „összefonódás” ellehetetlenül, ami veszélyezteti a pázsit növekedését.
 • Ne öntözzük túl gyakran, túl sok vízzel a pázsitot, mivel az sekély gyökerezést, valamint a gyomok és a réti perje növekedését idézheti elő.
 • Ha a fű magassága elérte az 50 mm-t, vágjuk le egy éles pengéjű fűnyíróval, bizonyosodjunk meg arról, hogy a vágási magasság, valamint a felület egyenletessége megfelelő.
 • Évszaktól függően a növekedés, valamint a gyepszőnyeg minőségének megőrzése érdekében további trágyázásra lehet szükség.

Hozzászólás