Megérkezett az ősz a kertekbe is. Itt az ideje a gyep és a kert téli felkészítésének!

Lássuk, mennyi mindent kell elvégezni a felkészítés során?

1′

landscaper-pro-pre-winter1Ősszel a növényeknek más tápanyagokra van szükségük mint az intenzív növekedési szakaszban. A stressz tűrést legjobban a kálium táplálással tudjuk elősegíteni, ami hatékonyan szabályozza a sejtek vízháztartását is, így megelőzhető a fagykár. A kálium serkenti a fák, bokrok vesszejének beérését és az őszi lombszíneződést is. Ajánlott termékünk az őszi felkészítő PreWinter műtrágya, melynek burkolt szemcséiből a tápanyag folyamatosan szabadul fel a hatástartam 4-5 hónapja alatt, így tavaszra is jó állapotú gyepet és gyors zöldülést ígér.

2′

A lehullott lomb összegyűjtése. Miért is olyan fontos ez? Igaz, hogy a frissen hullott színes levelek látványa hozzátartozik az őszi hangulathoz, de a nedves időben hamar bomlásnak induló avarral borított pázsitra nem valószínű, hogy bármelyik kerttulajdonos büszke lenne. A napfény nem jut el a fűszálakig, így a fotoszintetizáció lassul, a fűszálak néhány nap alatt elsárgulnak és megnyúlnak, a gyep legyengül. Ráadásul a vastag levéltakaró alatt a nedves, meleg, levegőtől elzárt környezetben a gyep könnyen kirohadhat. Így védekezzen a tőrothadás ellen…

665556215b6358cb10649d48f365f4a1 prato-con-foglia-secca-300x247

3′

Az összegyűjtött avar kiváló alap a jövő évi komposzt készítéséhez. Komposztálásról szóló cikkünket elolvashatja itt: Komposztkészítés menete

Az öntöző rendszert át kell programozni, fontos az öntözés gyakoriságának csökkentése, vagy esős hűvös időben akár teljes leállítása. Közelgő fagyveszély esetén a felszíni öntözők, csövek csapok víztelenítése, elzárása, takarása. Miért lényeges a nedvesség csökkentése? Hogyan védje a gyepet a hópenésztől…

4′

A fűnyíró kés magasság állítása. Alacsonyabban nyírt gyepekben jobban mozog a levegő, hamarabb szárad, kevésbé takarják egymás elől a fűszálak a csökkenő napfényt. A gyep növekedési ütemének csökkenésével elegendő ritkábban nyírni.

5′

Ilyenkor érdemes egy őszi metszés során eltávolítani a beteg, elöregedett és elszáradt ágakat a fás növényekről. A fertőzött ágakat, vesszőket ne hagyjuk a kertben, hanem égessük el, mert sok gombabetegség képes áttelelni és megfertőzni az egészséges részeket.

6′

Ez a a bokrok és fák ültetésének legjobb időpontja. Mire ügyeljünk az ültetés során? Ha kivágott fát szeretnénk pótolni, igyekezzünk más fajt ültetni a helyére, vagy legalább a gödör talaját kicserélni. Megfelelő méretű gödröt ássunk, legalább 80 cm mélyen, hogy a gyökerek puha talajjal találkozzanak. A frissen telepített fák és bokrok ültető gödrébe ajánlott az ültetvénytelepítő Agroblen műtrágya, a gyökeresedés serkentésére a biztos indulás és jövő évi jobb fejlődés érdekében .

7′

Ha a szomszéd megirígyelte az évelő virágot vagy csak túl nagyra fejlődött egyik-másik bokor, akkor ősszel eredményesen szaporíthatjuk tőosztással, de figyeljünk rá hogy elegendő gyökérzetet hagyjunk a töveken. Ültetéskor ezek is meghálálják a hosszú hatástartamú műtrágyát .

everris_0512_v4

8′

Fontos feladat még a fagyérzékeny növények takarása és tavaszi hagymások ültetése, vagy átültetése, kora tavaszi virágok, kétnyári árvácska, erika kiültetése. Ideje fagymentes helyre vinni a muskátlis ládát és a mediterrán dézsás növényeket, mint például a leander.

Hozzászólás