Pázsit telepítése 5 egyszerű lépésben

A szép dús pázsit alapja a helyes vetés, illetve felülvetés. Nézzük, mire kell figyelni!

A füvesítésnek két módja létezik, egyrészt a gyepszőnyeg telepítése, másrészt a fűmagok használata. Ha a helyzet és az idő lehetővé teszi, általában a vetés a legjobb és a legolcsóbb módja a füvesítésnek, ám amikor fontos a gyors telepítés, a gyepszőnyeg a legjobb választás.

Általában a vetést tavasszal érdemes elvégezni, amikor a hőmérséklet még nem túl magas, és a tavaszi esők segítenek a gyors gyökeresedésben. A legtöbb esetben az ősz is szóba jöhet, mivel ebben az évszakban a is megfelelő még a talaj hőmérséklete. Ilyenkor alkalmas az idő a kikopott, legyengült felületek újravetéséhez is, hogy még a fagyok előtt megerősödjön a gyep.

Nem szükséges kertépítőt megbízni a feladattal, ha van elegendő időnk és lehetőségünk, akár egyedül is elvégezhetjük a gyep (felül) vetését. De amennyiben professzionális eredményt szeretnénk, gyorsan, és garanciával, akkor javasolt egy szakembert megbízni a feladattal.
Összegyűjtöttünk néhány kulcsfontosságú lépést, amelyek a vetőmaggal történő tökéletes gyeptelepítéshez hozzájárulnak.

A fűmag választóhoz kattintson ide!

1. A talaj előkészítése

Először is fontos, hogy a talaj megfelelően elő legyen készítve, mivel ettől függ a minőség és az újonnan füvesített terület fenntarthatósága. Szakítsunk időt a gyomok eltávolítására, és műveljük meg a termőréteget. Alaposan lazítsuk fel a talaj felső 200-250 milliméterét, távolítsuk el a törmelékeket, köveket.
Ha lehetséges, a magágy végső elsimítása előtt néhány hétig hagyjuk érintetlenül a felületet, ami elősegíti, hogy a talajban lévő gyomok magjai kicsírázzanak. Így könnyedén ki lehet irtani vagy eltávolítani a gyommag-populációt, ami hozzájárul a további gyomnövekedés csökkenéséhez.
A gyep jó minőségének érdekében fontos az egyenletes, kiemelkedésektől és mélyedésektől mentes felület kialakítása. A legkisebb kiemelkedések vagy mélyedések is vízgyűjtő üregek vagy buckák kialakulásához vezethetnek, ami rendszeres nyírást igényel majd, valamint egyenetlen növekedést okoz. A megfelelő, minden irányban végzett taposás/hengerelés, talajegyengetés és gereblyézés hozzájárul a kívánt hatás eléréséhez. Végül távolítsunk el minden, 20 milliméternél nagyobb követ.

2. A talaj javítása

Amennyiben szükséges, és a költségvetés is engedi, itt az ideje, hogy megpróbáljuk feljavítani a talajt. Ezt úgy érdemes megtenni, hogy olyan anyagokat juttatunk a talajba, amelyek megfelelőek a talaj fizikai jellegének javítására. Nehéz talaj esetén érdemes homokot használni, ami segít a vízelvezetésben, míg könnyű talaj esetén valamilyen szerves anyagot ajánlott használni, például komposztot vagy tengeri moszat alapú szerves anyagot, mert ezek hozzájárulnak a nedvességtartó képesség növeléséhez.

3. Előkezelés

Ajánlott vetőágyra való műtrágyát alkalmazni, ami segít a fű növekedésében. A vetés előtt 1-2 nappal dolgozzuk a talajba a műtrágyát. Érdemes magas foszfáttartalmú vetés előtti műtrágyát használni, mint amilyen például az LandscaperPro New Grass gyeptelepítő starter 30g/ mm2 (300kg/ha) arányban. A starter műtrágya akár 7-10 nappal korábbi kelést is lehetővé tesz, és segíti a gyökerek fejlődését.

4. Vetés

A vetőanyag kiválasztását érdemes jól megfontolni, hiszen a keverékekben lévő fűfélék rendkívül fontos szerepet játszanak majd a gyep minőségében, kinézetében és kezelésében. Ha a kinézet a fontos, használjunk olyan fűmagot, mint amilyen például a csenkesz vagy a tippan, melyek a díszítést szolgálják. Ne feledje, hogy a jó minőségű gyep fenntartása több gondozási időt vesz igénybe, mint a gyengébb minőségűek esetében, így célravezetőbb a perje és a csenkesz keveréke. Olvasson többet a fűmagokról!

Ha tehetjük, válasszunk olyan fűfélét, mely strapabíró, megfelelően sűrű, ideális színe van, valamint kevésbé hajlamos a betegségekre. Fűmag választó kalkulátorunkat használva biztos lehet abban, hogy a megfelelő keveréket választotta. A fűmag választóhoz kattintson ide!


A vetési arány a kiválasztott keveréktől függően változik, de általában 35 és 50 g/m2 közötti arányban alkalmazzák. Amennyiben magvetéshez kiszóró kocsit használunk, osszuk a fűmagokat legalább kétfelé, mielőtt egyenletesen szétszórnánk azokat a felszínen, majd szórjuk merőlegesen két irányba, vagy szórjuk két részletben ugyanabba az irányba. Végül óvatosan gereblyézzük be a talajba, vagy boronázzuk meg a felületet. A hengerelés opcionális.

Kiszóróinkat megtekintheti itt.

5. Utógondozás

Ha a fű magassága elérte a 40-50mm-t, elkezdhetjük nyírni, de bizonyosodjunk meg arról, hogy legfeljebb a levél 1/3-át távolítjuk el. A továbbiakban a növekedés ütemében nyírjuk a gyepet, lassan minimálisra csökkentve a vágási magasságot, a gyep sűrűségétől, valamint erősségétől függően. Fűnyírásról részletesebben olvashat itt.
Igény szerint öntözzük, hiszen az öntözés segít a telepítésben, valamint megakadályozza, hogy a fiatal fű kiszáradjon. Ha nem esik az eső, és a gyep fiatal, akkor gyakori, kis mennyiségű öntözést igényel. Öntözési tippjeinket itt találja.
Összességében a mag elvetésével könnyedén telepíthetünk gyepet, ha követjük a megfelelő utasításokat. Olcsóbb, mint a gyepszőnyeg alkalmazása, de a telepítés és a fejlődés sokkal több időt vesz igénybe. Minél több időt fordítunk a talaj előkészítésére a vetés előtt, annál szebb gyepet tudunk telepíteni. A telepítéshez és a növekedés ösztönzéséhez szükséges vízmennyiség és műtrágya használatával akár mi magunk is telepíthetünk egészséges, minőségi gyepet, melyben aztán még évekig gyönyörködhetünk.

 

Gyepszőnyeg telepítésről következő cikkünkben olvashat hasznos tanácsokat.