Pázsit (felül)vetése ősszel

Az idei nyarat is a szélsőségek jellemezték; a hosszan tartó hőséget és szárazságot esőzés, vihar, sok helyen jégeső követte. A kerttulajdonosok minden erőfeszítése ellenére kiszáradás, kipállás, gombás betegségek jelentkeztek a gyepekben. A kora őszi időszak kiválóan alkalmas arra, hogy helyrehozzuk gyepünket; felülvessük a kikopott foltokat.

Gyeptelepítés ősszel

Szeptembertől, amíg azt az időjárás lehetővé teszi, elvégezhetjük a várva-várt gyepesítést, akár fűmaggal, akár gyepszőnyeggel. Sokat hangoztattuk már, hogy az őszi gyeptelepítés sikeresebb, mint a tavaszi, mert…

– nyáron elegendő idő állt a rendelkezésünkre a tereprendezésre, a terület teljes gyommentesítésére.
– a talaj még elég meleg, de a levegő már hűvösebb, a fű gyorsan kel, gyorsabban megerősödik, kevesebb teret ad a gyomoknak.
– a természetes csapadék mennyisége is több, ami segíti a fűmag csírázását.

Miért vetik felül a meglévő pázsitot?

A felülvetés fő célja a kívánt fűfélék által dominált, sűrű gyep fenntartása, valamint a megfelelő fajtaváltozatosság megtartása, amivel a jó betegség-ellenállóság és az egész éves szép küllem biztosítható.

őszi gyeptrágyázás

Fűmagnál is fontos a minőség

Ha magvetéssel szeretnénk füvesíteni, a siker érdekében válasszunk a jövőbeni használatnak megfelelő keveréket: sportoláshoz sportkeverék, árnyékba árnyéktűrő, díszpázsithoz megint csak más fajtakeverék javasolt. A fűmagkeverékek összeállításánál figyelembe veszik a fényviszonyokat, illetve a gyephasználattal kapcsolatos igényeket, így minden körülményre találhatunk megoldást.

A LandscaperPro fűmag keverékek magasabb csírázási és tisztasági százalékokkal rendelkeznek, így gyors és igen látványos eredmény érhető el velük. Ez azt jelenti, hogy a hagyományos fűmag-keverékekhez képest kevesebbet kell elvetni ahhoz, hogy rövid idő alatt sűrű fedést adó gyepet kapjunk. Az igazán jó minőségű fűmagkeverékekben kiváló tulajdonságokkal rendelkező nemesített fajták vannak.

Hogyan vessük (újra) a gyepet?

Kisebb területeken kapáljuk vagy villázzuk meg a talajt, mielőtt a magokat kézzel kiszórnánk, hogy feltörjük a meglévő gyepet, és eltávolítsuk az elhalt leveleket a fűcsomók tövéről. A zsákban lévő magokat vetés előtt jól rázzuk jól össze, hogy a különböző magvak egyenletesen oszoljanak el. Alkalmazzunk starter műtrágyát: a LandscaperPro New Grass fűtáp biztonságosan burkolt szemcséi megakadályozzák, hogy a fiatal növények gyökerei megégjenek, miközben folyamatosan elegendő tápanyagot biztosít a kis növénykék számára. A fűmag kiszórása után gereblyével óvatosan bedolgozzuk a földbe vagy takarásként vékony rétegben kiszórhatunk homokot. Ezután hengerezzük, vagy tapossuk le a frissen vetett területet, majd öntözzük be óvatosan a területet. A fiatal növények az első hónapban igen sérülékenyek a kiszáradással szemben, biztosítsuk a megfelelő vízellátást, elsősorban meleg és száraz időjárási körülmények esetén.