Őszi műtrágyázás

Miért alkalmazzunk őszi műtrágyát?

Elérkezett az őszi helyreállítás időszaka. A regenerálódást és a hideg időszakra felkészülést leginkább a megfelelő táplálással biztosíthatjuk. A várható erős esőzések, hideg, fagy és később a hótakaró mind-mind megviselik a növényeket. Erre az igénybevételre speciális termékek készíthetnek fel.

Milyen az ideális tápanyag összetétel?

A műtrágya zsákon található számsor a műtrágya összetételét jelenti, az első szám a nitrogen, a második a foszfor, a harmadik pedig a kálium mennyiségére utal.

A legfontosabb szempont hogy ne alkalmazzunk túl sok nitrogént (N). Az évnek ebben a szakában ez nem a növekedés segítését, hanem egy erősebb gyökérzet fejlődését támogatja. Ha túlzásba visszük, kiürülnek a fű szénhidrát raktárai, a felesleg elszivároghat. Így akár tovább is gyengíthetjük gyepünket!

A kálium (K) az őszi műtrágyák egyik legfontosabb tápanyaga. Segíti az erős sejtfalak képzését, ellenállóbbá téve a növényt környezeti hatások: hideg, fizikai behatások és különféle betegségek ellen. Szinte lehetetlen túladagolni, a fű nagy mennyiségben képes felvenni mellékhatások nélkül. Azonban a fokozott felvétel mellett előfordulhat, hogy más elemekből, például magnéziumból nem jut elég. Mindemellett a kálium könnyen kimosódik, főként nedves és / vagy laza szerkezetű talajokban.

Ezen elemek mellett a foszfor (P) és a magnézium (Mg) játszanak kiemelkedő szerepet az őszi időszakban is. A foszfor elengedhetetlen a gyökérzet fejlődéséhez, ami segíti a gyep erősödését, dúsulását. Különösen felülvetéskor fontos, hogy elegendő mennyiségű foszfor álljon rendelkezésre a friss hajtások számára. A szénhidrátok lebontásában és energiává alakításában is jelentős szerepe van. A foszforhiányos gyep nyurga hajtásokat hoz, és gyakran lilás, pirosas árnyalatú. Túladagolása elősegítheti a gyomok megtelepedését, betegségek megjelenését, főként díszgyepeken.

A magnézium (Mg) a káliuméhoz hasonló szerepet tölt be; növeli a fű ellenállását betegségek és környezeti stresszel szemben. Nélküle nincs fehérje képződés és klorofill szintézis, amely pedig elengedhetetlen a szép színeredmény eléréséhez, illetve a vas (Fe) és foszfor (P) hasznosulásához. A magnéziumhiány tünete a sárgás levélzet.

Hagyományos vagy szabályozott feltáródású műtrágya?

A tápanyag összetétele mellett az elérhetősége is fontos. A hagyományos termékek gyorsan hatnak, kijuttatás után szinte azonnal feloldódnak és felvehetővé válnak a növények számára. Így egy magas nitrogéntartalmú termék túl hirtelen növekedést, és ezzel sérülékeny gyepet eredményezhet.

Ezért ajánljuk inkább a szabályozott feltáródású termékeket, melyek kén- vagy gyantaburkolattal bírnak. A víz behatol a granulátumok belsejébe, feloldja a tápanyagot, majd a félig áteresztő hártyán át, a talajhőmérséklet függvényében a tápoldat kijut a talajba. A hőmérséklet változásával a feltáródás mértéke is változik, ez megfelel a fű növekedésének, mely melegebb időben intenzívebb, hideg időben esetleg teljesen le is állhat.
A burkolt, szabályozott tápanyag leadású termékek hatástartama 1-2 hónaptól akár 9-12 hónapig is terjedhet, mivel a granulátumok különböző vastagságú burokkal bírnak, így változó, mennyi idő alatt bomlanak le. A 14% nitrogént tartalmazó burkolt műtrágya nem egyszerre bocsátja a növény rendelkezésére a tápanyagot, hanem csak akkor és annyit, amire valóban szükség van. Így a szabályozott feltáródású termékekkel jelentősen csökken az elszivárgó tápanyagok mennyisége, és a szükséges kezelések száma is.

Landscaper Pro Pre Winter – az őszi felkészítő műtrágya!

A Landscaper Pro Pre Winter egy szabályozott feltáródású műtrágya 4-5 hónapos hatástartammal.
14:5:21 + 2% Mg összetétele biztosítja a kiegyensúlyozott táplálást, a téli időszakra való felkészítést és segíti a növekedés beindulását következő tavasszal. Egyedülálló PACE technológiája lehetővé teszi, hogy a növény kiegyensúlyozott nitrogén, kálium és foszfor táplálást kapjon. A feltáródást nem befolyásolja a talaj nedvességtartalma, pH értéke, a talajlakó organizmusok, így egyenletesen teljesít minden környezetben.
Használati tippek: A Landscaper Pro Pre Winter-t száraz felületre ajánlott kijuttatni. Ha a kezelést követően nem esik, öntözéssel segíthetjük a  műtrágya szemcsék talajfelszínre jutását és a kezdeti hatás gyorsítható. Ne alkalmazza fagyos vagy száraz időszakban! Csak a tervezett talajszellőztető munkálatok után juttassa ki, megakadályozva a granulátumok esetleges sérülését.

Hozzászólás