öntözés park gyep

Öntözés: minden a környezeti feltételektől függ

Az öntözés célja, hogy fenntartsa a nedvességet a gyökérzónában. Eddig világos. A probléma ott kezdődik, ha valaki pontosítani szeretné, hogy mennyi vizet juttassunk ki és milyen gyakran, hogy a gyökér zónában nedvesen tartsuk a talajt. Sok változó van hatással az öntözésre. A három fő tényező:

  • a talajtípus,
  • az időjárás,
  • és a gyepalkotó fű fajták,

de befolyásolja a nyírási magasság is. A rendszeresen túl rövidre nyírt pázsit sekélyebben gyökerezik, ezért a vízhiány tünetei előbb jelentkeznek. A helyes fűnyírási gyakorlatról itt olvashat bővebben!

T

Talajtípus 

Egy agyagos talajban akár egy napig is eltarthat, amíg 20 mm víz leszivárog a gyökérzónába, míg ehhez  homokos talajban csak fél óra vagy egy kicsit több szükséges. Az agyag megtartja és tárolja a vizet, de agyagos talajban a víz mozgása lassú, a víz az agyag szemcséhez erősen kötődik, a növény számára nehezen felvehető. Amennyiben kiszárad, a felülete keménnyé, cserepessé válik, berepedezik.talajtípus öntözés

Túl sok nedvesség kijuttatása esetén gyakori a mohásodás, a pangó vízzel borított terület alatt könnyen kialakul a levegőtlen réteg, a black layer.  

Ahol agyagos a talaj, próbáljunk gyakran szellőztetni, vagy alkalmazzunk homokos felülszórást a talaj javítására. Használjunk olyan öntöző rendszert, amely rövidebb, mini-ciklus beállításával lassabban, kisebb adagokban juttatja ki a szükséges vízmennyiséget, így hagyva időt a víz elszivárgására.

A homokos talajok ezzel ellentétben gyakori öntözést igényelnek. Homokos talajban a víz gyorsan elszivárog, mivel nincs elegendő olyan talajrészecske, ami képes lenne megkötni a nedvességet.

Agyag Homok Vályog
Az agyag sok vizet képes megkötni, de nagyon lassan szívódik fel, és nehezen válik elérhetővé a megkötött nedvesség. Ideális esetben öntözésnél kisebb adagot kell kijuttatni mint amennyi egységnyi idő alatt el tud szivárogni. ……. A homoktalajok lazák, így a víz könnyen behatol a talajba, de ugyanolyan könnyen el is folyik. Az az ilyen típusú talajokat úgy lehet nedvesen tartani a megfelelő, 10-25 cm mélységben, hogy gyakran öntözünk. ……. A vályogtalajok vízmegtartó képessége kiváló, és a víz könnyebben mozog a talajban. Figyelni kell arra, hogy ha a talaj felszín nedves, az öntözőt ki kell kapcsolni, és meg kell várni, amíg a víz elszivárog.

I

Időjárás

Az időjárás fontos szerepet játszik a szükséges víz mennyiség meghatározásában, bár nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy milyen fű fajok teszik ki a gyep nagy részét. Például a meleg és száraz területeken, és nagyon alacsony páratartalom mellett a nádképű csenkesz  pázsitgyepeket hetente háromszor kell öntözni, míg a a gyomosítónak minősülő igénytelen csillagpázsit  már jóval kisebb mennyiségű vízzel is beéri, így kiszoríthatja a csenkeszt.

A perje félék  az érzékenyebb fajok közé tartoznak a vízigény szempontjából; nem tűrik a kiszáradást, de ha nyáron a hőmérséklet körülbelül 15-16 °C fokra csökken , az idő párás (relatív páratartalom 60% vagy e felett), borult, felhős az égbolt és esetleg még az eső is elered, a perje tartalmú gyep nem igényel további öntözést.

F

Fűfajták és fajok

A fűfajtákat alapvetően két nagy csoportba sorolják: macroterm illetve microterm, a szerint, hogy az adott faj növekedési maximumát milyen hőmérsékleten éri el. A macrotherm fajok fotoszintézise, azaz a növény növekedésének maximuma 35-40 °C fok környékén van, míg a microtherm fajoknál a hőmérsékleti optimum körülbelül 25 °C fok. Természetesen a nemesítés során mindkét típusból szelektáltak toleráns, tűrőképes fajtákat, így igen nagy különbségek lehetnek az egyes fajták között, amelyek egy adott területen mind alkalmasak gyepalkotásra. Általánosságban elmondható, hogy

  • Vízigényesek a pázsitalkotó füvek közül a tippan félék (Agrostis) és a réti csenkesz (Festuca
  • Közepes a vízigénye az angol perjének és a réti perjének
  • Kevés vizet igényel a vörös csenkesz, magas csenkesz, nádképű csenkesz és a felemáslevelű csenkesz
  • Sajnos a gyomosító hatású fajok igénytelenebbek, vízellátás szempontjából is, mint a nemes fűfajok, ilyenek a csillagpázsit, vagy kakaslábfű vagy muhar

Különböző fűfajták átlagos vízigénye, csökkenő sorrendben

Nemes fajok
 Tippan félék Agrostis spp. +++++
 Angolperje Lolium perenne ++++
 Réti perje Poa pratensis +++
Csenkesz félék  Festuche ++
 Gyomfajok
 Kakaslábfű (Echinochloa)
 Muharfélék (Setaria)
Csillagpázsit Cynodon dactylon

 

A LandscaperPro fűmagkeverékekről további információért KATTINTSON IDE!

Érdekesnek találta a cikket? Ossza meg!