Megoldások hosszú távra – fenntartható gyepfelület nyáron is

Néhány szó a fűnyírásról

Azt minden kerttulajdonos tudja, hogy az elkövetkező hónapokban a fűnyírás lesz az elsődleges kerti program. Nyírásnál be kell tartani az „1/3-os” szabályt, azaz maximum a levélzet hosszúságának 1/3-át szabad levágni. Ebből következik, hogy ha alacsonyabb vágási magasságot szeretne tartani, azt csak sűrűbb nyírással érheti el, különben a gyep megsínylené a drasztikus visszavágást. Például a kb. 5-6 cm-es magasság átlagosan hetente 1 nyírással megoldható, de már a 3-4 cm-es magasság tartásához legalább heti 2 nyírás is szükséges.

Öntözési tippek

Amennyiben a gyep vízigényét a csapadék nem fedezi, öntözni kell. A gyep vízigénye a fajtától és a környezeti feltételektől, ezen belül is elsősorban a hőmérséklettől, széltől függ, és meglehetősen tág határok között változik. A kertben a kiszáradás első figyelmeztető jele lehet a „lábnyom-hatás”, azaz taposás után a kókadt, vízhiányos fűszálak nem egyenesednek fel, a lábnyomok sokáig láthatóak maradnak a gyepfelületen.
Sokan tévesen minden nap öntözik a gyepet, akár többször is. A gyakori öntözés folyamatosan nedvesen tartja a fű levélzetét, ami a gombás megbetegedésnek kedvez. A helyes öntözési gyakorlat: inkább ritkábban és nagyobb adagokkal öntözzön, mint sokszor kis vízadaggal. A helyesen végzett öntözés hatására mélyre hatoló gyökérzet alakul ki, a megfelelő gyökérmélység pedig a szárazságnak is ellenálló, stressz-tűrő fű elsődleges feltétele.
Hűvösebb időszakban elegendő lehet hetente 1-2 alkalommal öntözni és egy alkalommal kb. 10-15 mm csapadéknak megfelelő öntözővizet kijuttatni. Természetesen időjárási tényezőktől – pl. hőmérséklet, szél, napsütés – és talajtípustól nagyban függhet a gyakoriság és a vízmennyiség. Homokos talajon többször, kisebb mennyiséget érdemes kijuttatni, míg agyagos, kötött talajokon figyelni kell, nehogy túlöntözzék a pázsitot. Olvasson bővebben a gyep öntözéséről…

 

Tápanyag utánpótlás

Júniustól augusztusig magas a gyep vízigénye. Az intenzívebb öntözés a tápanyag kimosódásához vezethet. A tápanyag ellátás hiánya sárguláshoz, legyengüléshez, kiritkuláshoz, foltos kipusztuláshoz vezethet. Ezt megelőzendő tartós hatású, komplex összetételű műtrágyák használata javasolt. Az egyoldalúan, szakaszosan kijuttatott hagyományos műtrágyák több kárt okoznak, mint hasznot: sem a tápelem tartalom és arány nem felel meg a fű igényeinek, sem pedig a folyamatos egyenletes táplálást nem tudják biztosítani. Kijuttatás után a fű hirtelen erőteljesen növekedni kezd, ilyenkor gyakrabban kell füvet nyírni is. Ez a fű legyengüléséhez és kiritkulásához vezethet, ezért az egyenletes, folyamatos és kimosódási veszteség nélküli tápláláshoz legjobb megoldás a kifejezetten pázsitokhoz kifejlesztett, burkolt műtrágyák használata. A LandscaperPro termékcsalád tagjai kellő mennyiségben tartalmazzák a szükséges tápelemeket, amelyeket a szabadalmazott gyártási és burkolási technológiának köszönhetően folyamatosan, a fű tápanyag-igényével azonos ütemben adnak le. A kimosódás minimális, használatuk biztonságos, és így a környezetet sem terheli. Mivel a burkolt műtrágyák kiegyenlített növekedést eredményeznek, a fűnyírás gyakorisága jobban tervezhető, a levágott fű mennyisége kevesebb, és felnyurgulás helyett tömötté, sűrűvé válik a gyepfelület.

Nyári melegre, aszályos időszakra javasolt termékünk:

A növekedéshez fontos nitrogén pótlásán túl a tápelemek arányára is ügyelni kell. A magas hőmérséklet, a perzselő napsugárzás, az aszályos időszakok jelentős stresszt okoznak a gyepnek, ezért ilyenkor javasolt a nitrogénnél magasabb kálium tartalmú, folyamatos tápanyag leadású termék használata, mint például a LandscaperPro Stress Control típus.

Honlapunkon további segítséget kaphat az Ön kertjébe legmegfelelőbb műtrágya és fűmagkeverék kiválasztásához, illetve gyepproblémák kezeléséhez: www.landscaperpro/hogyan

Hozzászólás