öntözés szórófej gyep

Landscaper Pro tanácsok: A nedvességtartalom megőrzése, öntözés

A gyep egészséges növekedése és sűrűsége és szép színének megőrzése érdekében elengedhetetlenül fontos, hogy a gyökerek számára mindig legyen elegendő elérhető nedvesség a talajban.

Vízhiányosnak az a terület tekinthető, ahol a levelek párolgása meghaladja a gyökerek számára elérhető vízmennyiséget. Ez szárazság stressznek teszi ki a növényt, amitől elfonnyad, sárgás-barnás színt ölt. Fogékonyabbá válik egyes betegségekre is, mint például a gombásodásra, míg végül aztán a tő teljesen kiszáradhat.

A végső következmény a fű elhalása. Ennek a gyorsasága több tényezőtől is függ, úgy mint a gyep összetétele, fűfajták, nyírási magasság. A rövidebbre nyírt gyep gyökérzete kevésbé hatol mélyre, így gyorsabban elhalhat.

Mikor kell öntözni?

A talaj nedvességtartalmát száraz időben érdemes rendszeresen ellenőrizni, hogy tudjuk, mikor szükséges öntözni. Ezt végezhetjük úgy, hogy mintát veszünk a talajból és megvizsgáljuk, nedves-e, illetve használatunk nedvességmérőt. Mindkét esetben a területen több ponton is érdemes elvégezni a vizsgálatot, hogy pontos képet kapjunk.

Azokon a területeken, ahol magas a felszín szervesanyag-tartalma, túl tömör a talaj, vagy túl van műtrágyázva és öntözve, a fű gyengébb gyökérzetet fejleszt, így erősebben hat rá szárazság által okozott stressz. Már akkor is kiszáradás jeleit mutathatja, ha a talaj nedvességtartalma egyébként elfogadható. Ilyen esetben az öntözés csak rövid távon nyújthat megoldást, a probléma továbbra is fennmarad!

Tippek magas minőségű gyepekhez

A legjobb nedvesség-fenntartó módszer a terület adottságaitól és a rendelkezésre álló berendezések függvényében is változik. A következőkben alapvető technikákat osztunk meg, amelyeket érdemes beilleszteni a gyepfenntartó programba.

  • Száraz időben hagyjuk kissé hosszabbra nőni a füvet, hogy jobban viselje a stresszt.
  • Főként forró, száraz időben figyeljünk arra, hogy a talaj enyhén nedves (de ne vizes!) legyen, ezzel elegendő nedvességet biztosítva a teljes időszakon át, így csökkentve a stresszt.
  • Egyéb, nem szélsőséges időjárási körülmények között csak akkor öntözzünk, ha szükséges! Várjuk meg, amíg a talaj megszárad, és a a fű a száradás első, kezdeti jeleit mutatja (például a lábnyom sokáig meglátszik a gyepen)
  • Ne gyorsan, nagy mennyiségben öntözzünk! Inkább lassabban, több, kisebb mennyiségben juttassuk ki az öntözővizet, és a ciklusok közben tartsunk rövid szünetet, hogy a víz felszívódhasson. Így a talaj nem mosódik majd ki, és a nedvesség eloszlása egyenletes lesz. A hirtelen, nagy mennyiségű öntözés folyamán a magasabban fekvő vagy nehezebben átnedvesedő területek szárazabbak maradnak, mert lefolyik róluk a víz, míg az alacsonyan fekvő, könnyen átnedvesedő talajjal rendelkező részek túl lesznek öntözve. Ezáltal a gyep növekedése is egyenetlen lesz.
  • Öntözés előtt végezzen gyepszellőztetést, főként száraz talajon, ezzel is javítva a víz felszívódását.
  • Praktikus megoldás lehet éjszaka vagy kora reggel öntözni, amikor minimális a párolgás. Ezt persze egyszerűbb egy automatikus öntözőrendszerrel megoldani.
  • Érdemes nedvesítőszert használni, elősegítve a víz felszívódását a talajba, főként, ha a talaj nagyon kiszáradt. Ilyenkor előfordulhat ugyanis, hogy hidrofób (víztaszító) jelleget ölt.
  • A nedvesség mérésére használjon speciális mérőeszközt. Ideális esetben a talaj nedvessége egyenletesen 25-35% között van.

 

De mi történik, ha túl sok vizet juttatunk ki?

A túllocsolás vízpazarlás. Amellett hogy sokba kerül, kedvez a gombásodásnak, a talaj tömörödésének, és gyomok elszaporodásának. A túl nedvesen tartott talaj a gyepnél sekély gyökerezést eredményez. A talaj levegőtlenné válik, felgyűlnek a bomlatlan szerves anyagok, aminek következtében romlik a terület minősége és érzékenyebb lesz a szárazságra, betegségekre, sőt, gyengül a tápanyagok felvehetősége, így a műtrágyázás sem lesz elég hatékony.