A mohásodás kezelése a pázsiton

Miért gond a mohásodás?

A mohásodás alapvetően következmény. Annak a következménye, hogy a pázsittal valami baj van. A mohásodás akkor jön létre, ha a fűfelület általános állapota,  szerkezete, összetétele nem megfelelő. Néhány olyan tényező, amely ideális környezetet teremt a moha számára, ugyanakkor legyengíti a gyepet. A moha versenyez a fűvel , és ha sikerül megtelepedjen nagyobb területen, akkor komolyan tönkreteheti a gyepet.

A

 A mohásodás okai

Néhány különböző ok, amely hozzájárulhat a moha megjelenéséhez:

Ö

Összefoglalva:

A mohásodás leggyakrabban a túl árnyékos pázsiton fordul elő, főleg a pangó vízzel borított, levegőtlen, agyagos területen, illetve kevésbé termékeny talajokon. A pázsit ritkulása kifejezetten elősegíti a mohásodást, hiszen minél ritkább a pázsit, annál nagyobb talajfelszínt boríthat a moha.

J

Javaslatok megelőzésre:

  • Az első lépés a környezetnek megfelelő fűfajta választása vetéskor vagy felülvetéskor, ahol az árnyéktűrő fűfélék dominálnak a gyepben. Javasoljuk LandscaperPro Sun & Shade fűmagkeverék használatát!
  • A mohásodást kiváltó tényező lehet a tápanyag hiánya. Ez tulajdonképpen láncreakciót kiváltó első impulzus: kevés tápanyag -> ritkuló pázsit -> több locsolás -> elnedvesedő talaj -> mohásodás. A tápanyagellátáson sok minden múlik. A megfelelő táplálás hozzájárul a sűrű gyökérzet és az egészséges gyep kialakulásához.Táplálja megfelelően a gyepet, hogy megerősödjön és elnyomja a mohát! Ezen a linken lehet megtalálni az éves tápanyag utánpótlási terveket. Kattintson ide!
  • Figyelni kell a vágási magasság helyes megválasztására. A füvet érdemes hosszabbra hagyni, gyakrabban nyírni, egyszerre keveset vágni.
  • Végezzen rendszeres és alapos gyepszellőztetést, hogy javítsa a a talaj vízelvezető képességét! A filcesedett réteget fel kell hasogatni, át kell szakítani, így lehetővé válik a radikális oxigenizáció.

 

M

Mohásodás elleni kezelés

 • Abban az esetben azonban, ha  mohásodás elleni beavatkozás már szükséges, LandscaperPro kínálatában elérhető egy kettős hatású granulált formátumú termék , a Landscaper Pro Shade Special.
 • Vasszulfát tartalma a moha számára kedvezőtlen, mert kiszárítja, elbarnítja, ugyanakkor tápanyag tartalmával hozzájárul a talaj termékenységéhez és kedvezően befolyásolja a kémhatást (pH-viszonyokat) a területen. Így alkalmazása serkenti a fű növekedését, hogy újra megtelepedjen a moha eltűnése után maradó foltokon.
 • Az kijuttatás után 8-10 nappal az elszáradt mohát ki kell gereblyézni a gyepből.  Ha magas fokú a moha fertőzés, szükséges lehet az alkalmazást megismételni, és / vagy felülvetni az érintett területeket árnyéktűrő fűfajtákkal.

 

 

Hozzászólás