LandscaperPro Tanácsok: A megfelelő műtrágya kiválasztása és helyes alkalmazása

MITŐL LESZ IDÉN SZÉP ZÖLD ÉS DÚS PÁZSIT AZ ÖN KERTJÉBEN IS?

Ugye Ön is sokszor elcsodálkozik, hogy vajon a tévében látott, nagy igénybevételnek kitett sportpályákat hogyan tudják mégis olyan gyönyörű zöldre varázsolni?

A kifogástalan pázsit ma már nem csak a sportpályák és a magán parkok kiváltsága.

A titok a tápanyag utánpótlásban van

A fű egész élete során növekedési szakaszban van, ezért folyamatos tápanyag utánpótlást is igényel. A fűnyíráskor levágott nyesedékkel is rengeteg értékes tápanyagot távolítunk el a gyepből.

Vannak már olyan modern technológiák, amik maximális hatékonyságúvá teszik a gyeptáplálást. Természetesen az olcsó, egyszerű műtrágya is jobb lehet a semminél, elsősorban a lelkiismeretünk megnyugtatására. Ha nem akarunk minden hétvégén műtrágyázni, és biztosak akarunk lenni benne, hogy a műtrágya nem égeti ki a gyepet, akkor viszont olyan, úgynevezett burkolt műtrágyát válasszunk, amit nem mos ki az első tavaszi zápor.

A gyepnek legmegfelelőbb műtrágya alkalmazásával feltűnő javulás érhető el a felület minőségében, főként, ami a gyep kinézetét és kopással szembeni ellenállóságát illeti. Arra is érdemes figyelnünk, hogy a környezetet minél kevésbé terhelő terméket válasszunk, ami nem mosódik be a talajba, így nem szennyezi a talajvizet és természetes környezetünket.

Tudja meg melyik műtrágya a legideálisabb az ön számára! Műtrágya választó

Milyen szempontokat kell figyelembe venni a műtrágya választásnál?

Fűfajok és fajták

Minden fűfajta más mértékben tolerálja a savas/lúgos talajt, ezért fontos tudnunk, hogyan befolyásolja a választott műtrágya a talaj pH értékét. Az alumínium-szulfátot tartalmazó termékek savasítják legnagyobb mértékben a talajt. A főként karbamid, illetve ammónium-nitrát tartalmú műtrágyák szintén savasítják a talajt, de sokkal kisebb mértékben. A kálium-nitrát alapú műtrágyák egyenesen megemelik a talaj pH-ját, ami idővel akár betegségek kialakulásához és gyomos gyephez is vezethet.
A talaj savasságára leginkább magas minőségű díszgyepek gondozásánál kell odafigyelni, elsősorban a csenkesz és tippanfélék által uralt gyepekben, hogy megelőzzük a gyomosodást és a giliszták megjelenését. Az angol perjét és réti perjét is tartalmazó gyepek esetében nincs szükség a talaj savasítására, a megfelelő pH értékeket mész kijuttatásával állíthatjuk helyre. Túlnyomóan angol perjéből álló gyepek több nitrogént igényelnek az egészséges növekedéshez, főként ha a terület fokozott igénybevételnek van kitéve.

Talajtípus

A jelentős homok tartalmú talajokban nagyobb eséllyel mosódnak ki a tápanyagok, így egy agyagosabb talajhoz képest nagyobb mennyiségű műtrágya kijuttatása javasolt. Ilyen helyzetben a szabályozott feltáródású műtrágyák ajánlottak, mint például a LandscaperPro burkolattal ellátott gyepfenntartó műtrágyái, amelyek ilyen körülmények között is jól teljesítenek.

talajtípus nedvesség

Gondozás

A 25 mm-nél hosszabbra hagyott, kevésbé intenzíven gondozott gyepek esetében a hosszú hatástartamú, 8-9 Full Season vagy 4-5 hónapos All Round szabályozott feltáródású műtrágyák használata azért is előnyös lehet, mert ezeket elegendő évente egyszer vagy kétszer kijuttatni. Rövidebbre vágott, gyakoribb fenntartási munkákat igénylő díszgyepeknél a gondozás sokkal intenzívebb, a szükséges nitrogén mennyisége alacsonyabb, így egy kifinomult táplálási program célravezetőbb lehet.

Fűtelepítés

A foszfor elengedhetetlen az egészséges gyökerezés és növekedés biztosításához. Egy magas foszfor tartalmú, lassú feltáródású műtrágya (mint például a Landscaper Pro New Grass) mélyen a talajba dolgozva a legjobb választás gyeptelepítéshez, mivel támogatja a fejlődést és mélyebb, illetve dúsabb gyökerezésre ösztönözi a növényt.

Mulcsozás, a nyesedék hasznosítása

Azon díszgyepeknél, ahol a lenyírt szálak a területen maradnak, a szerves anyag lebontását segítendő megfelelő mennyiségű tápanyagot kell visszajuttatni, az egészséges növekedés fenntartásához.

A műtrágya típusa: Folyékony

A folyékony formulák kiválóan alkalmasak kis mennyiségű tápanyag kijuttatására, így a növekedés könnyebben kontrollálható. Kitűnően beilleszthető egy általános táplálási programba a magas minőségű gyepek megjelenésének javítására. Hátránya, hogy a kijuttatáshoz speciális permetezőre van szükség, illetve napos, szeles, hideg időben a permetezés nem végezhető, a levél megégetésének illetve a permetlé elsodródás veszélye miatt.

A műtrágya típusa: Szilárd

A szilárd műtrágyák széles körben ismertek, és mind összetételük, mind technológiájuk széles skálán mozog. Ezeket a műtrágyákat nagyon egyenletesen kell kijuttatni, erre általában kiszóró használata ajánlott. Öntözést vagy esőzést követően a műtrágya a fűnövény tövéhez kerül, ahol tápanyagai a talajba oldódnak és a gyökerek felveszik őket.

Granulált vagy hagyományos műtrágya

A hagyományos, por alakú, illetve granulált műtrágyák sokszor a tápanyagok egyszerű formái. Ezek a granulátumok vízben oldódnak (esőzés vagy öntözés hatására) és a tápanyagok egyből felvehetővé válnak a növény számára. Így gyors és hirtelen növényválaszt eredményeznek, de a tápanyagok hamar elfogynak, elszivárognak, kimosódnak a talajból.

Organikus műtrágya

Ezen termékek lebomlásához “aktív” talajéletre van szükség. Ha azonnali eredményre van szükségünk, mikor a talaj hőmérséklete még alacsony (10°C alatt) akkor könnyebben feltáródó tápanyagra van szükség. A szerves tápanyag tartalom nem állítható be olyan pontossággal, mint az ásványi.

Burkolt, szabályozott feltáródású műtrágya

Ezeket a termékeket úgy tervezték, hogy tápanyagtartalmuk a növekedés ütemének és a környezeti körülményeknek (talajhőmérsékletnek) megfelelően szabaduljon fel. Már kora tavasszal kijuttathatók, így megfelelően feltáródhatnak és felszívódhatnak a hatástartam ideje alatt.

Használja Ön is műtrágya választónkat hogy megtudja, melyik termék a legideálisabb az Ön számára!

Hozzászólás