Jó tanácsok a műtrágya alkalmazásához

Hogyan számoljuk ki a szükséges műtrágya mennyiségét?

Szilárd, illetve folyékony műtrágyák

A műtrágyák ajánlott adagolásáról mindig találunk információt a csomagoláson. Néhány esetben, főleg mikor a termékek ár/érték viszonyát szeretnénk összehasonlítani, ki kell számolnunk mennyi tápanyagot is tartalmaz egy-egy  dózis. Ezek a számolások viszonylag egyszerűek:

A szilárd műtrágyák esetében a tápanyagok aránya a címkén olvasható. Például: Landscaper Pro Allround 24:5:8+2%MgO. Így az egy dózissal kijuttatott tápanyagok mennyisége kiszámolható az általános dózis százalékaként. Például így:

Ajánlott dózis = 25 g / m2

Tehát

24/100 (nitrogén) x 25 = 6 g nitrogén kerül kijuttatásra kezelésenként

 5/100  (foszfát) x 25 = 1.25 g foszfát kerül kijuttatásra kezelésenként

 8/100  (kálium) x 25 = 2 g kálium kerül kijuttatásra kezelésenként

Folyékony műtrágya esetén a kijuttatott tápanyagmennyiség kiszámolása súlyalapon (w/w) működik, ugyanolyan módszerrel mint a fenti példában. Ha a folyékony műtrágya tápanyag tartalma térfogatra van megadva (w/v) akkor a termék sűrűségére is szükség van a tápanyag kalkuláció elkészítésekor.

Kijuttatási tanácsok- mire figyeljünk?

  1. Mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a műtrágya egyenletesen el van oszlatva, ezzel biztosíthatjuk, hogy a gyep a későbbiekben egyenletesen növekedjen és ne perzselődjön.
  2. Ha lehet, a kijuttatást egy csapadékos időszakban beálló rövidebb, száraz “szünetre” időzítsük. Így biztosítható, hogy a kijuttatott tápanyag megfelelően bemosódik a talaj felső rétegébe. Ha a kiszórás után nem esik, ezt a bemosódást öntözéssel kell biztosítani, főként magas minőségű gyepeknél, amelyek érzékenyebbek és könnyebben perzselődnek.
  3. A granulált műtrágyák kis területre kézzel is kiszórhatók, de nagyobb gyepek kezelésére többfajta kiszóró is rendelkezésünkre áll kínálatunkból, mint például a HandyGreen vagy az EdgeGuard. Ezek a kiszórók kalibrációs jelölésekkel rendelkeznek,  a legjobb, ha a helyszínen, közvetlenül használat előtt állítjuk be őket.
  4. Ha ejtőtartályos kiszórót használunk, tanácsos kétszer fél adaggal, két fedéssel kezelni a területet, úgy, hogy másodjára az előző úthoz képest merőlegesen járjuk be a területet.
  5. A repítőtárcsás kiszórók hajlamosak a kezelt terület közepére kicsit több műtrágyát kijuttatni. Az egyenetlen eloszlás elkerülésére a szórásszélesség meghatározáskor fél dózist használjunk. Kiszórásnál jelöljük az egyes fordulókat, így minden terület kétszer lesz kezelve, fél dózissal.
  6. A folyékony műtrágyákat kézi vagy gépi permetező berendezéssel ajánlott kijuttat A folyékony műtrágya nagy előnye, hogy a műtrágya nem akad fenn a fű levelei közt, mint esetleg a granulátumok. Ezzel szemben az egy kezeléssel kijuttatott tápanyagok mennyisége jelentősen kevesebb, mint a granulált termékekkel. Ezért ugyanazon táplálás biztosításához a folyékony műtrágyával több kezelést kell végeznünk.
  7. A folyékony műtrágyából a teljes adagot egy alkalommal érdemes kijuttatni. Használjunk jelöléseket (karót, bóját), hogy ne lehessen átfedés két kezelt terület között!

Hozzászólás