Fuzáriumos hópenész folt kezelése

Mi az a hópenész?

A hópenész betegség bizonyos környezeti viszonyok között jelenik meg: nedves, párás, hűvös (15 fok alatti) időjárás, túlzott nitrogénadagolás, vastag filcréteg alatt. Magyarországon a számára kedvező ökológiai viszonyok hatására már október- novemberben megjelenhet. A tünetek kialakulásához nem szükséges hótakaró.

Gombafertőzés okozza, kórokozója: Monographella nivalis (korábbi nevén Fusarium nivale)

Milyen problémát okozhat?

Legfeljebb 30 cm átmérőjű körkörös foltok jelennek meg a gyepen.

A levélszövet vizenyősödik, vöröses barna színűvé válik, majd kifehéredik, és elszárad. A kora reggeli időszakban rózsaszínes gombaszövedék válhat láthatóvá.

Javaslatok

  • Ne adjunk túl sok nitrogént a kórokozó számára kedvező a környezeti viszonyok között. Ősszel magas K-tartalmú és alacsony N-tartalmú műtrágyát használjunk, mint például a LandscaperPro PreWinter A visszafogott N-adagolás (elsősorban szabályozott tápanyag-leadású műtrágya formájában) segít megelőzni a buja fejlődést, a laza levélszövet kialakulását.
  • Csökkentsük a felszíni nedvességet. Öntözzünk hajnalban. Tegyük lehetővé a jobb légmozgást a gyepfelszínen. Mit tehetünk a pangó víz ellen?
  • Levegőztessük a talajt. Hogyan és mikor levegőztessünk?
  • Törekedjünk a filcesedés megakadályozására. Erről a témáról részletesen következő cikkünkben olvashat majd!
  • Az integrált növényvédelmi program részeként használjunk gombaölő szereket. Váltogassuk a hatóanyagokat, hogy elkerüljük a rezisztencia kialakulását.

Hozzászólás