Gyomos pázsit

Hogyan küzdjünk meg a gyomokkal, és győzzük le őket néhány egyszerű lépésben

A gyomosodás veszélye minden kerttulajdonost fenyeget, főként azokat, akik legyengült, ritka vagy nagyon fiatal gyeppel rendelkeznek. Különösen elszaporodhatnak a gyomok csapadékos, meleg idő esetén. Ez nagyon nem jó, hiszen ki szeretné a smaragdzöld gyep helyett a gyomnövényeket nézegetni?

Szorítsuk ki a gazt!

Mint minden probléma esetében, itt is az a legjobb megoldás, ha megelőzzük a gyomok elszaporodását. Minél egészségesebb, erősebb, sűrűbb a gyepünk, a gyomnövények annál kevésbé tudnak megtelepedni rajta.

1

Műtrágyázzunk, de csak pont eleget!

Ha túl kevés műtrágyát használunk, a füvünk nem lesz elég erős ahhoz, hogy befedje a talajt és kiszorítsa a gyomokat, ha pedig túl sokat, akkor megperzselődhetnek a gyökerek,ami visszaveti fű fejlődését és kedvez a gyomok erősödésének. Találjuk meg az egyensúlyt, kövessük a gyártó adagolási útmutatásait! Használjunk olyan műtrágyát, aminek nitrogéntartalma csak fokozatosan válik felvehetővé a növény számára, ilyen például a LandscaperPro Stress Control műtrágya.LandscaperPro Stress control műtrágya

2

Locsoljunk ritkábban, de bőségesen!

Ha gyakran és felületesen locsolunk, azzal csak folyamatosan nedvesen tartjuk a lombfelületet, és ez a gombás fertőzéseknek segít. Így könnyen betegedhet meg a gyep, a legnagyobb igyekezetünk ellenére is. Ehelyett öntözzünk inkább hetente egyszer 20-30, vagy heti két alkalommal 10-15 milliméter mennyiségben! Ezzel elősegítjük, hogy mélyen gyökerező, erős pázsit alakuljon ki, és a gyommagvak csírázását is lassíthatjuk. Természetesen az öntözés gyakoriságát a hőmérséklethez és az időjáráshoz igazítsuk. Több az öntözésről itt.

3

Nyírjunk magasabban!

Ha túl rövidre nyírjuk a pázsitot, az elősegíti a gyomnövények megtelepedését. Vegyük figyelembe, milyen fűfajok alkotják a gyepünket, és nyírjuk őket olyan magasságban, hogy még ne tűnjön gondozatlannak, kb 6-8 centiméteresre! Fűnyírási tippjeinket itt olvashatják.

4

Figyeljük a gyomokat!

A gyomosodás sok esetben talajproblémákat jelez: ha odafigyelünk, milyen gyomok telepednek meg sikerrel a pázsitunkban, javíthatunk a bajokon. A kerek repkény például azt jelzi, hogy a föld túl nyirkos: ha megtelepszik nálunk, akkor nem szellőztetjük megfelelően a talajt, vagy nem éri elég fény a pázsitot, sok lehet a víz. Olvassunk a gazokból!

5

Gyomláljunk! Ez a legjobb, amit tehetünk!

Nagyon fontos, hogy a gyomokat még virágzásuk előtt eltávolítsuk, megakadályozva ezzel az elszaporodásukat. Húzzuk ki gyökerestül őket! Gyomlálni nedves talaj esetén a legkönnyebb, ilyenkor könnyedén eltávolítható a teljes növény. Ha ásóra is szükségünk van, az eltávolított gyom helyén lyuk tátong, füvesítsünk újra komposzt, föld és fűmag használatával! Részletes leírás a kopasz foltok javításáról itt.

6

Gyomirtózzunk? Csak végső esetben!

Az irtószereket tekintsük végső megoldásnak: csak akkor használjuk őket, ha nem segít a gyomlálás, egy adott gaz minduntalan visszatér, átvéve pázsitunk felett az uralmat. Legyünk nagyon körültekintőek, mert ha nem vigyázunk, könnyedén kiöntjük a fürdővízzel a gyereket: a gyomokkal együtt a pázsitnak is annyi. Használjunk kombinált terméket, amely miközben táplálja pázsitfüveinket, hatásos a gyomok ellen pl: Landscaper Pro Weed Control terméke.Landscaper Pro weedcontrol gyomírtó műtrágya

Minden esetben tartsuk be a használati utasítást, hogy gyönyörű smaragdzöld, gyommentes gyepben gyönyörködhessünk!