Ha itt a fagy – még nem késő!

Hosszú ideje nem volt ilyen kemény telünk, mint az idei. Bármikor számíthatunk erős havazásra, ónos esőre, mínuszokra. A fagypont alatti hőmérséklet és a csapadék együttese mindig csúszásveszéllyel jár, az ilyen esetekre pedig jó előre fel kell készülni. Hiszen ha reggel félarasznyi hóra ébredünk, már késő szóróanyagért rohanni! Nézzük tehát pontokba szedve, mik a legfontosabb óvintézkedések és előkészületek – még mindig tehetünk kertünkért!

  1. Vásároljunk egy zsáknyi jégmentesítő szóróanyagot, hogy ne érjen minket váratlanul a hó és a jégpáncél. Legjobb, ha ezt már ősszel beszerezzük, de nagyobb áruházakban, kertészeti árudákban biztos megtaláljuk most is, hiszen szezonja van. Válasszunk környezetkímélő anyagokat! (lásd 4-es pont)
  2. Amennyiben a járda csúszásveszélyessé válik, haladéktalanul szórjuk ki a csúszásmentesítő szóróanyagot, az ingatlanunk előtti kezeletlen járdán bekövetkező balesetekért ugyanis mi is felelősek vagyunk!
  3. A felelősség társasházak esetén is fennáll, így a lakók konzultáljanak a közös képviselővel, és jelöljenek ki egy lakót, készítsenek beosztást vagy bízzanak meg egy vállalkozót a csúszásmentesítés elvégzésére.
  4. A kertekben és járdákon mindig környezetbarát szóróanyagokat használjunk. Megfelelő a kőzúzalék, a faforgács, az útkáli, a homok vagy a gazdaboltban kapható környezetbarát keverékek.
  5. Kerüljük a (konyha)só használatát! Ennek maró hatása egyaránt ártalmas a cipőkre, ruhákra és a növényekre! Alkalmazása nem csak ellenjavalt, de törvényileg szabályozott is; csak gépjárművek által használt utakon bevethető, tehát a járdákat tilos sózni!
  6. Nem ajánlott a hamu – amellett, hogy koszolja a ruhákat, cipőket, a talajt is lúgosítja, amely egyes növényekben komoly károkat okozhat.
  7. Ne csak szóróanyaggal, hólapáttal is készüljünk. Társasházaknál önkéntes jelentkezés vagy forgó rendszer alapján kerüljön kijelölésre a hólapát-felelős, esetleg alkalmazzunk vállalkozót. A lényeg, hogy mindig legyen valaki, aki megoldja a váratlan hóhelyzeteket is.
  8. A havat ne fák tövéhez halmozzuk, és ne toljuk rá a dísznövény ágyásokra. Külön figyeljünk a díszgyepre, melyek érzékenyek a tövükhöz jutó és ott megálló hólére.
  9. A jegesedés nem csak a talajon, a magasban is veszélyes lehet. Érdekes módon a behavazott, jégpáncélba burkolózott fákat nem a kihűlés, hanem a fulladás fenyegeti, illetve a nagy súly miatt is károsodhatnak.A faágakra rakódott nagy mennyiségű havat, jeget óvatos ütögetéssel, rázással távolítsuk el. Hasonlóan járjunk el tuják, fenyők és sövények esetében is!
  10. A jégmentesítő szóróanyag egyenletes kiszórásához használhatjuk a LandscaperPro Handy Green ergonómikus kézi kiszórót.. 

Spreader

Érdekesség: Néhány kanadai kisvárosban kísérleti jelleggel bevezették a padlófűtés mintájára a járda és az úttest fűtését, így nagyobb havazásokkor is tiszta és száraz marad az út. A módszer azonban roppant költséges, így nem várható, hogy elterjed.

(forrás: Otthon&Kert magazin)

winter-1367153_1920

Hozzászólás