Virágos vagy gyomos pázsit?

A gyomnövények a természetben mindenütt jelen vannak, így előbb-utóbb a kerti pázsitban is megjelennek. Amit a gyomokról mindenképpen tudni kell, rövid és egyszerű: a gyom árt a pázsitnak!
Lehet, hogy van, akinek a pitypangtól sárgálló pázsit tetszik, de az biztosan nem tesz jót neki. Elnyomja a füvet, elszívja a tápanyagot, a vizet,árnyékol, a gyom sikeres visszaszorítása esetén is foltos gyepet eredményez. Továbbá az sem mindegy, hogy akár irritációt és allergiát okozó gyomnövényekkel élünk-e együtt. A gyom tehát semmiképpen sem hasznos. A gyomirtás viszont komoly kihívást jelent a kerttulajdonosok számára.

Ny

Nyírjuk?
Sajnos csak kevésbé gyomos pázsitot lehet igazán kordában tartani a nyírással, a legtöbb gyomnövény ugyanis jól alkalmazkodik hozzá és képes akár 2-3 cm-es magasságban virágot és termést hozni, azaz vágási magasság alatt tovább élni… Egyszóval a nyírástól nem lesz a gyom kevesebb, csak rövidebb – ugyanúgy, mint a fűszálak.

T

Tépjük?
Kiszedhetjük kézzel is a gyomot, de megterhelő munka és egyáltalán nem kecsegtet tökéletes eredménnyel. Ez természetesen a gyomosodás fokától is függ, ha csak itt-ott van gyom a gyepben, akkor lehet vele próbálkozni, de ha tömeges a gyomfertőzés, akkor kézzel gyakorlatilag lehetetlen eredményt elérni.

F

Fújjuk?
A kreatív megoldások mint pl. sütőpor, vagy ecet, nem mindig működnek. Hogy miért? Egyszerűen azért, mert a legtöbb gyom túlságosan szívós ahhoz, hogy egy mozdulattal félre lehessen söpörni.
A permetezéssel kijuttatható készítményeknél ügyelni kell arra, hogy a permetlé ne sodródjon el,emiatt szeles időben nem szabad permetezni, védőfelszerelést kell használni, a kezelt gyepfelületre pedig célszerűen egy hétig nem lehet kiengedni a gyerekeket vagy a kutyát, sőt sok esetben még napokig lehet érezni a vegyszer kellemetlen szagát.

landscaper pro weed control

SZ

Szórjuk?
A szilárd formátumú gyomirtók könnyebben kijuttathatók, hatásuk biztosabb, ráadásul nem büdösek napokig. Javasoljuk, hogy a gyomirtó tartós hatású legyen, mert a többszörös gyomirtózás feleslegesen terheli a környezetet, veszélyezteti a pázsitot és az egészséges talajéletnek sem használ. A Landscaper Pro Weed Control gyomírtós műtrágya kettős hatásmechanizmusával kiemelkedően hatékony, mert a lombon át felszívódó gyomírtó 2,4 D hatóanyagon kívül csírázásgátló hatóanyagot is kijuttatunk, ezáltal a már meglévő és az ezután induló gyomokat is visszaszorítjuk és gátoljuk a fejlődésben, megerősödésben. Ez egy olyan különleges termék, ami műtrágyát is tartalmaz, így gyomlál és táplál is egyben, ezzel elősegíti a pázsiton a kipusztult gyomok után maradt kopasz foltok benövését, miközben erősíti is a gyepet. Ez nagyon fontos, hiszen csak a jól táplált gyep tudja felvenni a harcot a gyomokkal, mert a zárt, sűrű és egészséges gyepfelület nem hagy teret a gyomok visszatelepedéséhez.

Mire ügyeljünk?

Tévedés, hogy a gyomirtótól kiég a fű. Csak akkor ég ki, ha túlzásba visszük. Frissen telepített füvet, kiszáradt, stresszállapotban lévő gyepet ne kezeljünk. Bármelyik szer használata esetén nagyon kell vigyázni, hogy a gyomirtót más (dísz)növények, konyhakert közvetlen közelében ne használjuk! A gyomirtóval kezelt fűre ne engedjük ki a gyerekeket vagy a kutyát,2-3 napig. Arra is figyeljünk, hogy kijuttatás előtt és után 2-3 napig ne nyírjuk a füvet. Ha esik az eső, az is csökkentheti a gyomirtó hatékonyságát. Ezért olyan időpontot válasszunk, amikor előrejelzés szerint nem fogja az eső egy napon belül lemosni a hatóanyagot a lombozatról. A második nap már lehet öntözni, jöhet az eső is. Ha viszont száraz az idő és régebb óta nincs semmi csapadék, kezelés előtti napon bőséges locsolás javasolt.

Hozzászólás