Gyepműtrágya kísérlet – Andy Owen, az ICL Specialty Fertilizers szaktanácsadójának tollából

Mi volt a kísérlet célja?

A célom egyszerű: össze akartam hasonlítani két gyepműtrágya teljesítményét. Az egyik, a Landscaper Pro ‘Full Season’ 22-5-5 nitrogén foszfor és kálium összetételű, hosszú, 8-9 hónap hatástartamú termék. A másik egy organikus, szerves alapú műtrágya termék, 5-8 hetes hatástartammal (összetétele: 12-5-11). Vajon melyik a jobb?

Hogyan csináltam?

Egyszerű kísérletet állítottam be. Kiszórtam egyenként 3m x 2m-es területen a két műtrágyát és 16 héten keresztül minden hét végén rögzítettem az eredményeket. A kijelölt terület egy díjnyertes lancashire-i kert volt, Angliában. Hatalmas egybefüggő, többféle fűfajtából álló gyepszőnyegét virágágyások és sövények szegélyezik – ideális helyszín a kísérlethez.
A kísérlet 4 hónapon át tartott, 2016 májustól szeptemberig. A gyep egy részét kijelöltük és kiszórtuk a kétféle műtrágyát, ügyelve az egyenletes kijuttatásra. A négy hónap alatt a fű mindössze egy alkalommal lett Landscaper Pro ’Full Season’-nal kezelve, a másik terület három kezelést kapott az organikus termékből. Gondosan kiszámítottam, hogy mindkét kezelt terület ugyanannyi nitrogént kapjon a kísérlet alatt.

Mi lett a következmény?

Az eredmények világosan láthatók voltak. A Landscaper Pro ‘Full Season’ kijuttatása után a gyep színe javult, egy 10-es skálán 6-osra értékelném. A színeredmény ezen a „jó” szinten maradt a következő 14 hétben. Az organikus trágyával kezelt terület a kijuttatás után szintén „jó” minősítésű színt produkált. De utána 10-ből 5 pontosra, majd az alá esett, ami már a „nem kielégítő” kategória, és ott is maradt hat hétig, egészen a következő kezelésig. Az újabb kijuttatás után a szín ismét javult, majd a harmadik kezelésre visszafakult. A szebb színeredményen túl, a ‘Full Season’-nal kezelt gyep egészségesebb maradt, jóval kisebb területen jelentkezett a rózsaszín fonalasodás. Így elmondható, hogy a Landscaper Pro-val kezelt területek sokkal jobban mutattak.

Mivel magyarázhatók ezek az eredmények?

A Landscaper Pro ‘Full Season’ műtrágya tápanyagai fokozatosan válnak elérhetővé a növény számára. Ezt a tápanyag szemcsék burkolási technológiája teszi lehetővé. Ezek a granulátumok megmaradnak a gyep közt, lassan és fokozatosan adnak le kellő mennyiségű nitrogént, és a fű folyamatos táplálást kap, de nincs felesleges nitrogén kijuttatás, így a tápanyag nem mosódik ki a talajból. Ezáltal a termék sokkal hatékonyabb.
Az organikus trágya nitrogéntartalma csak a talajlakó baktériumok által feldolgozva válik felvehetővé a növény számára. A megfelelő hőmérséklet és nedvesség mellett ez nagyon gyorsan megtörténik. Az összes nitrogén rövid időn belül felszabadul; egy részét a gyep felveszi és hasznosítja, de egy része elvész a talajban. Így ez a termék kevésbé hatékony.

Tehát mi a végső következtetés?

Mindössze egyetlen kijuttatással a Landscaper Pro ‘Full Season’ szebb színt és jobb egészségi állapotot biztosított egész nyáron át. A gyep 12 héten keresztül „jó” minősítést kapott. Jobban teljesített, mint organikus vetélytársa, amiből ráadásul három kezelésre volt szükség.
Az organikus trágyával kezelt gyepfelület mindössze 6 hétig kapott „jó” minősítést, pedig összességében a kijuttatott nitrogén mennyisége mindkét területen ugyanakkora volt. Ennek a gyepnek a színe nem volt állandó, és nagyobb területen jelentkeztek betegségek.
A Landscaper Pro Full Season ugyan drágább, mint az organikus termék (kilogrammonként körülbelül kétszeres áron kapható), de a nyáron kapott átlageredmények alapján mégis sokkal költséghatékonyabb, miközben szebb és jobb minőségű gyepet eredményez.

Hozzászólás