Gyepfenntartó munkák kora tavasszal

A pázsitgyep egész évi szépségét, tűrőképességét, díszítő értékét a tavaszi ápolási, fenntartási munkák szakszerű elvégzésével alapozhatjuk meg. Nem lehet azonban mindenre érvényes ápolási irányelvet adni, mert minden gyep egyedi és ennek megfelelően a fenntartási elvárásai is mások.

A leggyakoribb tavaszi eltérés a gyep télvégi állapotában tapasztalható. A nem megfelelő őszi téli felkészítés következménye a téli szárazságtól megritkult, gomba félék kártételétől sérült levelű gyeptakaró. Ilyen esetben szükség van a gyep helyreállító kezelésére.

Tavasszal szerencsére ismét erőre kap a pázsit növényzete. A legfontosabb gyepalkotó fajok, – mint például az angolperje, réti perje, vörös csenkesz,- eltérő talajhőmérséklet igényük alapján eltérő időben indulnak fejlődésnek, és ilyenkor még foltos lehet a gyep. A tápanyagellátás segít az egységes növekedési ütem kialakításában.

Gyepszellőztetés

A tavaszi tápanyag-kijuttatást előzze meg a felszíni gyepszellőztetés, amely során eltávolítjuk az elpusztult növényi részeket. A kerti pázsit méretétől függően ezt végezhetjük kézi szerszámmal vagy késes gépi szellőztetővel. Az utóbbi munkája hatékonyabb, mivel ilyenkor a talajba vágó kések az előző évi generatív hajtások elhalt szármaradványait a felszín közeli gyökérrészekkel együtt távolítják el. Az így fellazított gyepen a friss hajtások zárt, tömött pázsitot tudnak képezni, ha a fejlődésükhöz megfelelő tápanyagellátást biztosítottunk. Agyagos, kötött talajon indokolt lehet a komposzt- vagy homokszórás, hogy lazítsuk a gyökérzónát, ezáltal biztosítsuk a jó vízelvezetést.

Mohaírtás

A tavaszi esők miatt különösen a kötött talajokon jelent problémát a moha jelenléte a gyepben, ami egyúttal a gyep ritkulását, leromlását is jelzi. A moha megszüntetéséhez, a kiváltó okok megszüntetésén kívül, legeredményesebben vastartalmú készítmény alkalmazható. A Landscaper Pro Shade Special használatával a mohairtás mellett tápanyagot is juttatunk ki, egyetlen termékben,  ezzel elősegítjük a fű megerősödését, gyors kizöldülését és a gyep besűrűsödését. A moha a kezelést követően be fog feketedni, ekkor kell a tavaszi gyepszellőztetést csinálni késes gyepszellőztetővel, ami azon kívül, hogy eltávolítja a mohát és a gyep filcrétegét, a talajfelszíni réteg sekély lazításával javítja a gyep gyökérnyaki részének levegőzöttségét és vízátjárhatóságát is.

Felülvetés

Amint egy kicsit melegszik az idő, a kopaszodó, kipusztult részeket felülvetéssel pótolni kell. A felülvetéshez használhatjuk a korábban vetett fűmag keveréket, de a gyors és jó eredmény érdekében ajánlott a regeneráló készítmények alkalmazása. Tavasszal indító tápanyagot mindenképpen adni kell. Ebben az esetben fontos a foszfor hatása a csíranövény és a sarjadó új hajtások begyökerezésnél. Ezért a magas foszfor tartalmú Landscaper Pro New Grass műtrágya alkalmazását kell előnyben részesíteni a csak nitrogén tartalmú műtrágyákkal szemben. A szabályozott tápanyag leadás egyenletessége állandó tápanyag adag nagyságot biztosít a növénynek, szemben a lökésszerűen gyors hatású hagyományos műtrágyákkal, és így elkerülhető a tápanyag kijuttatás után fellépő erőteljes növekedés majd hirtelen fejlődés visszaesés és színvesztés.

Tipp! A sűrű egészséges pázsitban az elvárásoknak megfelelően működik a műtrágya, de a kiritkult gyepben hamarabb kimosódhat a tápanyag tartalom. Amikor a gyep színe halványodni kezd, akkor kell adni a következő műtrágyát.

Hozzászólás