Gyakori gyepproblémák 1. – gombás fertőzések

A meleg és a nedvesség kifejezetten kedvez a gombás fertőzések kialakulásának. Mely gyakori gombás fertőzések gyengítik a gyepet és mit tehetünk ellenük?

A gombák a gyep betegségek leggyakoribb kórokozói, de nem minden, talajban található gomba káros. Sőt, több faj kifejezetten hasznos a növények számára. Bizonyos gombák egyenesen nélkülözhetetlen feladatokat látnak el, mint amilyen például a szerves anyagok bontása felvehető tápanyagokká.

A betegséget okozó gombákat ‘patogének’-nek is nevezik. Többféle patogén gombafaj létezik, amelyek különböző körülmények közt jelentkeznek és eltérő tüneteket okoznak. A legtöbbjük gombafonalak növesztése útján terjeszkedik, és micéliumokat, azaz telepeket alkot. Ezek a növényi szövetben, vagy a talajban formálódó telepek azonban szabad szemmel nem mindig észrevehetőek. Emiatt nem is olyan egyszerű első látásra eldönteni, hogy tényleg gombás fertőzéssel állunk-e szemben.

A legtöbb patogén gombafaj állandóan jelen van a gyepben, de csak számukra kedvező körülmények közt kezdenek el szaporodni, megbetegítve ezzel a füvet. A megfelelő gyepkarbantartással megelőzhető a betegségek kialakulása, de a változékony és kiszámíthatatlan időjárási körülmények néha megnehezítik ezt.

Az általános díszgyepekben domináns fűfajtaként ajánlott az életerős angol perje, vagy a nádképű csenkesz, ami kevésbé érzékeny a betegségekre, mivel kevésbé intenzív gondozást igényel, főként ha nincs túl rövidre nyírva.

Megoldások gombás gyepbetegségek ellen

Összeállítottunk Önnek egy listát a leggyakoribb, gombásodás okozta megbetegedésekről. Olvassa el tippjeinket a betegségek megelőzésére, ismerje fel, és kezelje a gombás megbetegedéseket időben!

antraknózis gombafertőzés gyep  Antraknózis >>

Boszorkánykör gombafertőzés gyep  Boszorkánykör>>

Dollárfolt gombatetegség gyep  Dollárfolt>>

hópenész gombabetegség gyep  Hópenész>>

levélfoltosság gombabetegség gyep  Levélfoltosság>>

  Pítiumos tőrothadás >>

  Rózsaszín fonalasodás>>

 Torsgombás pusztulás >>

Hozzászólás