A fűnyírásról: hogyan kell rendesen füvet nyírni? Az alapok

A gyepgondozási lista élén a fűnyírás áll, azonban ez keveseknek tartozik a kedvenc tevékenységei közé. Sajnos azonban szép pázsit nem képzelhető el rendszeres kaszálás, nyírás nélkül. De hogyan is érdemes füvet nyírni, hogy a legjobb hatást érjük el? Nézzünk szembe a tényekkel!

A

Alapszabályok

A fűnyírás egyszerűnek tűnő alapszabályai magától értetődőek, mégis sokan hajlamosak megfeledkezni róluk.

ÉLES KÉS

Mindig ellenőrizzük, hogy elég éles-e a fűnyíró kése. Időnként szükséges lehet élezni, legalább évente egyszer-kétszer. Ha csorba, törött, ne sajnáljuk kicserélni. Az éles penge mindenhol egyformán vág és nem roncsolja a levélzetet, a fű szép és egészséges marad.

NYÍRÁS ELŐTT ÖSSZE KELL SZEDNI A SZEMETET

A pengével semmi mást ne vágjunk, csak a füvet. Össze kell szedni a szétszóródott gallyakat, fadarabokat, köveket, egyéb hulladékot. Ha bármibe belevág, csorbulhat a pengéd, ráadásul a végén lehet felszedegetni pici darabonként, amit korábban egyszerre is össze lehetett volna szedni.

NE VÁGJUK TÚL RÖVIDRE

Ha túl rövidre vágod a pázsitot, az bizony árt: a fű legyengül, kiszárad, és kikopik. Oda kell figyelni a vágásmagasságra, mindig ellenőrizni kell a beállítást, hogy egyszerre a levélzetnek maximum a felső 1/3-át távolítsuk el. Az ajánlott vágásmagasság függ az adott fajtától és a gyephasználattól, de általánosan, házikertben javasolható, hogy kb. 5 cm-nél alacsonyabban ne vágjuk a füvet.

A

Ajánlott vágási magasság

A vágásmagasság beállítása a a gyepet alkotó fűfélék jellemzőitől függ. Egyes fajták magasabbra nőnek, és száruk egyenes, mások alacsonyabbak, és vannak olyan fajták, amelyeknek vízszintesen elfekszik a száruk.
Általában a magasabbra hagyott gyep erősebb és ellenállóbb marad. Ez különösen fontos a nyári időszakban nagyobb magasság jobb gyomelnyomó képességet biztosít, és megakadályozza a kiszáradást. Továbbá a magasan kaszált gyepben nagyobb levélfelületet ér a napsütés, és ezáltal a fotoszintézis során ugyanazon fűcsomó több energiát termel, ennek eredményeképp a gyep szebb színű, erősebb, ellenállóbb és dúsabb lesz.

Ha a gyep eléri a meghatározott vágásmagasságot, fűnyírás szükséges. Ne vágjuk túl sűrűn, mert az gyengíti a pázsitodat, de túl ritkán se, mert akkor nagyon sokat kellene egyszerre levágni. Körülbelül hetente optimális a rendszeres vágás. Ha valami miatt hosszabb időszakot ki kell hagyni, inkább vágjuk több lépésben: először magasabbra, aztán egy-két nap múlva egy fokkal rövidebbre.

 LandscaperPro

fűmagkeverék

típusa

Javasolt vágási

magasság

Fűnyírás szükséges,

ha a gyep eléri

a maximális javasolt magasságot:

Performance
Finesse
Sun&Shade
Supreme
Rapid
Toscana
2-6 cm
2-4 cm
3-6 cm
2-7 cm
2,5-4 cm
2,5-6 cm

 

B

A fűnyíró

Un rasaerba mal affilato crea problemi

Ügyeljünk arra, hogy a penge elég éles legyen: az eltompult vágóél roncsolja a levéllemezt, és a gyep nagyon csúnya lesz.

Az életlen fűnyíró problémákat okoz.

Mindig használjunk éles pengéjű fűnyírót: ez biztosítja a tiszta vágást, hogy a gyep megjelenése előnyös legyen. Az éles penge a nyesedéket (a levágott részt) is jobban összeaprítja, és ezért könnyebben bomlik le. Egyes fajok, mint például az angolperje, különösen rosszul néznek ki, borzas megjelenésűvé válnak, ha tompa késsel nyírják a gyepet.

A robotfűnyíró hasznos segítség lehet, különösen, ha alacsonyan szeretnénk tartani a gyepet, mert ilyen esetben akár naponta kell nyírni.

C

A nyírás iránya

Figyeljünk arra, hogy átfedéssel dolgozzunk, azaz az új csík, amit vágunk, az előzőt kb. 5-10 centivel takarja. Ez az alapja annak, hogy ne maradjon egyetlen fűszál sem nyíratlanul.

Egységes gyepfelület kialakításához a vágás irányát és a megtett utat minden alkalommal váltogatni kell. Ez a művelet a legfontosabb alapja annak, hogy a pázsit egyenletesnek nézzen ki. Ha mindig ugyanabba az irányba toljuk a fűnyírót, akkor csíkos pázsit alakul ki, mert fűnyíró hajlamos lenyomni a fűszálakat, ahelyett hogy levágná őket. Így világos-sötét csíkok és különböző textúrák alakulnak ki, valamint a fűnyíró kereke is nyomot fog hagyni a fűben.