Fűmagnál is fontos a minőség

Milyen hatása van a fűmag vetésre a fűfajták alkalmazkodóképességének, és a fűmagok minőségének, mint például a csírázási százalék és magtisztaság? Ezek ugyanis azok a jellemzők, amik megkülönböztetik az egészséges, szép és tartós gyepet a többitől.
De kezdjük az elején…

Ha magvetéssel szeretnénk füvesíteni, a siker érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fűmagot választunk. Az igazán jó minőségű fűmag(keverékek) GMO-mentes, hagyományos gyepalkotó fajok (csenkeszek, perjék stb.) kiváló tulajdonságokkal rendelkező, nemesített fajtáit tartalmazza. A LandscaperPro fűmagkeverékek az európainál sokkal szigorúbb amerikai szabványnak is megfelelnek, azaz magasabb csírázási és tisztasági százalékokkal rendelkeznek, így gyors és igen látványos eredmény érhető el velük.

E

Előnyök

Nagyobb alkalmazkodóképesség Magasabb csírázási érték Magasabb tisztasági érték
  • kevesebb vetőmag
  • kevesebb betegség
  • kevesebb gombaölő

 Jobban fejlődő, szebb gyep

  • kevesebb vetőmag
  • gyorsabb gyeptelepítés
  • kevesebb hely gyomoknak

 Jobban fejlődő, szebb gyep

  • kevesebb idegen mag
  • kevesebb gyom
  • nem kell újravetni

 Jobban fejlődő, szebb gyep

 

M

Mire figyeljünk vásárlásnál?

Lehet hogy egy fűmag kilóra olcsónak tűnik, de ha nem felel meg a fenti minőségi kategóriáknak, akkor biztosan nem jár jól vele. Az sem mindegy, hogy a fűmag keveréket mikor csomagolták, és a gyártó meddig garantálja a csírázási százalékot (azaz hogy a magok adott százaléka biztosan kicsírázik). Nem megfelelő tárolás (nedves, dohos helyen, vagy magas hőmérsékleten) jelentősen csökkentheti a csírázási erélyt.

M

Mennyi fűmagot vásároljunk?

Fontos, hogy a megfelelő mennyiségű vetőmagot juttassuk ki. Túl kevés mag megnöveli az időt, ami alatt a gyep benövi a talajfelszínt, ezzel lehetőséget teremt teremt a gyomnövények számára, hogy benőjék a kopasz foltokat és megakadályozzák a gyep megfelelő fejlődését. A LandscaperPro fűmagkeverékekből a hagyományos fűmag-keverékekhez képest kevesebbet kell elvetni ahhoz, hogy rövid idő alatt sűrű fedést adó gyepet kapjunk.

T

Tudta?

A különböző fűfajok magjának mérete jelentősen eltér.

Magok száma / kilogramm
Poa pratensis (réti perje) Lolium perenne (angol perje) Festuca arundinacea (nádképű csenkesz) Festuca rubra (vörös csenkesz) Cynodon dactylon (csillagpázsit) Agrostis stolonifera (tarackos tippan)
kb. 3.000.000 kb. 530.000 kb. 460.000 kb. 800.000 kb. 3.950.000 kb. 15.800.000

A perje féléket tartalmazó fűmagkeverékeket általában 25-35 g / m² sűrűségben vetjük. Ha a keverék nagyobb arányban tartalmaz csenkeszféléket, magasabb dózist kell alkalmazni, ami körülbelül 30-45 g / m². Ugyanis a csenkesz magja sokkal nagyobb és nehezebb, emiatt ha kisebb mennyiséget vetünk négyzetméterenként, akkor nem jut megfelelő számú mag egységnyi területre.

sementi di poa pratensis_ sementi di lolium perenne_ sementi di festuca arundinacea_ sementi di agrostide_
Poa pratensis Lolium perenne Festuca arundinacea Agrostis stolonifera

 

Fűmagkeverékeinkben használt fajták:

Nagyobb mennyiségű perjét tartalmazó keverékek: Finesse, Rapid
Nagyobb mennyiségű nádképű csenkeszt tartalmazó keverékek: Performance, Sun&Shade és Supreme.