Fűmag vetés gyeptelepítés pázsit felülvetés

Itt a fűmagvetés ideje…

Nagy felületek és öntözés nélküli területek füvesítésének optimális ideje szeptember elejétől kezdődik. Egészen amíg az időjárás engedi, elvégezhetjük a gyeptelepítést, ha szükséges, a meglévő gyepek újravetését. Az ekkor vetett fűmag nagy valószínűséggel kikel, a vetés gyommentes lesz, és a tél beálltáig a fű kellően megerősödhet. Meglévő gyepeknél a kora őszi időszak kiválóan alkalmas arra, hogy helyrehozzuk a károkat és felülvessük a kikopott foltokat.

…de nem mindegy, mit és hogyan vetünk!

Milyen fűmagot válasszunk?

Mivel segítsük a fűmagok kelését?

 

Miért sikeresebb az őszi gyepesítés?

  • Jó időben elegendő idő áll a rendelkezésünkre a tereprendezésre, a terület teljes gyommentesítésére.
  • A talaj még elég meleg, de a levegő már hűvösebb. A fű gyorsan kel, gyorsabban megerősödik, kevesebb teret ad a melegkedvelő gyomoknak, amelyek ősszel már nem csíráznak ki. Még nem kell tartani talajmenti fagyoktól.
  • A természetes csapadék és a reggeli harmat mennyisége is több, ami segíti a fűmag csírázását.

Milyen fűmagot vessünk?

A biztos siker érdekében egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fűmagot választunk!

Minőség: Nagyon fontos, hogy az adott fűmag-keverék valójában mit is tartalmaz; a vetőmagtisztaság azt jelenti, hogy előfordulhatnak-e benne esetleg idegen magvak, a csírázási százalék pedig kifejezi, hogy milyen a fűmagok csírázóképessége. Ezek a tulajdonságok összefüggenek azzal, hogy milyen tökéletes fedést érhetünk el vele, vagy mennyit is kell vetnünk az adott területre.

Fajta: Másik fontos szempont, hogy a jövőbeni használatnak megfelelő keveréket kell választanunk: sportoláshoz sportkeverék való, árnyékba árnyéktűrő fajtakeveréket kell választani. Fűmag-keverék választónkat itt találja >>

Hogyan telepítsük (újra) a gyepet?

Talaj előkészítése során törekedni kell a teljesen gyommentes, porhanyós, egyenletes terület kialakítására.
A zsákban lévő magokat vetés előtt jól rázzuk jól össze, hogy a különböző magvak egyenletesen keveredjenek el. A kiszóráshoz használhatunk kézi kiszóró készüléket, hogy biztosítsuk az egyletes kijuttatást. A fűmag kiszórása után hengerezzük le, vagy tapossuk le a frissen vetett területet, majd öntözzük be óvatosan a területet.
A vetés után 2 hétig naponta több alkalommal végezzünk kis vízadaggal frissítő öntözést, hogy a földet nedvesen tartsuk, és a gyökeresedés mielőbb meginduljon. Csírázáskor nem jó, ha teljesen kiszárad a talaj, de a túlöntözést is kerülni kell. Amikor a frissen telepített fű növekedése megindult, a talaj nedvességtartalmától függően térjünk át a napi egyszeri, majd a ritkább öntözésre, nagyobb vízadagokkal öntözzünk (4-5 mm/alkalom). Természetesen, ha esett elegendő eső, az öntözés csökkenthető vagy akár teljesen elhagyható.
Csak a frissen telepített gyep 6 – 7 cm-es magasságnál kerüljön sor az első vágásra. A területen az első fűvágásig kerüljük a taposást.

Hogyan tápláljam a frissen telepített füvet?New Grass gyeptelepítő

Magvetéses gyeptelepítéshez, gyepszőnyeg-fektetéshez és felülvetéshez is érdemes magas foszfortartalmú, biztonságos, hosszú hatástartamú, burkolt New Grass gyepműtrágyát használni, amely nem égeti ki a füvet, miközben, 8-10 héten át, egyenletesen adja ki magából a kellő tápanyag-mennyiséget. Ennek köszönhetően a fű gyorsabban kel, és erőteljesebben gyökeresedik, a még gyenge, érzékeny gyökér nem perzselődik. Leírás >>

De mivel szórjam ki?

Termékeink kijuttatásához a kertméret alapján tudunk megfelelő kiszórót ajánlani itt>>

Mi kell tehát a tökéletes gyephez?

Kiváló minőségű, tökéletesen és gyorsan csírázó fűmag keverék, rendszeres locsolás és folyamatos tápanyag-ellátást nyújtó speciális gyeptelepítő gyepműtrágya.

Termékeinket megvásárolhatja importőreink viszonteladói hálózatában. Katt ide!
További információra lenne szüksége? Keresse szaktanácsadóinkat!