Filcesedés – miért gond és mit tehetünk ellene?

A filcesedés a szerves maradványok összetömődését jelenti a fűszálak tövénél, közvetlenül a talajfelszín fölött. A filcesedés akkor alakul ki, ha a szerves maradványok képződése gyorsabb annál, hogy azt a baktériumok lebonthassák. A gyepfenntartási gyakorlatban a filcesedés szabályozása integrált megközelítést és ésszerű termékhasználatot igényel.

Milyen problémákat okozhat?

 • A filcréteg akadályozza a gyökérzet fejlődését
 • A filcréteg kedvező környezetet biztosít a gyepet károsító kórokozók és kárvetők számára
 • A filcréteg miatt nem érvényesül a talaj kiegyenlítő (puffer) hatása, ami a fű növekedéséért felelős gyökérnyaki részt védi a hirtelen levegő hőmérséklet-változástól.
 • A száraz filcréteg víztaszító, vízvisszatartó hatású, amikor kiszárad, és ez vízgazdálkodási problémát okozhat.
 • A felülvetés kevésbé eredményes, mivel a filcréteg miatt a fűmag nem érintkezik a talajjal.

A probléma forrása

A filcesedés egy el nem bomlott szerves hulladékokból, elsősorban magából a levágott fűből kialakult réteg.

A talajban élő organizmusok – mikroorganizmusok, giliszták és rovarok – ennek a rétegnek lebontásából élnek. A filcesedés akkor alakul ki, mikor a törmelékekből túl sok képződik, gyorsabban, mint hogy ezek az élőlények lebontanák. Ez elsősorban akkor fordul elő, ha túlságosan sok műtrágyát juttat ki, vagy túlöntözi a gyepet.strato-di-feltro_i
A filcesedéssel érintett területeken a gyep levelei a réteg fölé törnek, ahol ki vannak téve fagynak és hőségnek egyaránt. A gyökerek nem érnek le a talajig, ebbe a rétegbe kapaszkodva pedig megnő az esélye a kiszáradásnak.
A filcréteg kórokozók és kártevő rovarok számára nyújt ideális közeget, miközben megakadályozza a víz talajba szivárgását. Az ilyen gyepfelület puha és egyenetlen, így fűnyírás közben könnyedén felszakadhat, “skalpolódhat”.

Hogyan döntsük el, hogy a filcréteg túl vastag-e?

Keressünk száraz, vagy elhalt területeket. Figyeljük meg, hogy rálépve olyan érzés e, mintha szivacson sétálnánk. Ha igen, egy késsel, ásóval, vagy más éles tárggyal vágjunk ki egy kis darabot.
Igyekezzünk levágni az elhalt réteg legaljáig, a termőföldig. Mérjük meg a szivacsszerű réteget; ha fél centiméternél nem vastagabb, akkor rendben van. Ha azonban ezt meghaladja, mindenképp beavatkozás szükséges!

Előzzük meg a filcesedést!

 • Kövessük az éves műtrágyázási tervet, ragaszkodva az adagolási útmutatóhoz. Így elkerülhető a túlzott kijuttatás. (A terveket itt találja)
 • A megfelelő típusú (lehetőleg szabályozott tápanyag leadású) műtrágyát használjuk!
 • Állítsuk be megfelelően az öntözőrendszert, hogy elkerüljük a túlöntözést egyes területeken
 • A nedvesítő szerek segítik a talaj vízgazdálkodását.Több a H2Pro nedvesítőszerről itt
 • Bizonyosodjunk meg róla, hogy a talaj pH-értéke nem haladja meg a 6,0-t.
 • Felszíni szellőztetéssel (gyephasogatással, gereblyézéssel) rendszeresen távolítsuk el az összetömődött szerves maradványokat a gyepfelszínről.(ld. Gyepszellőztetés)
 • Mély talajlazítással, gyepszellőztetéssel tovább segíthetjük a talajmikrobák lebontó munkáját.
 • A füvet rendszeresen nyírjuk, odafigyelve az ajánlott nyírási magasságra. Sose vágjuk le a növény levelének több mint egyharmadát!A fűnyesedék rendszeres összegyűjtésével megelőzhetjük a fűmaradványok felgyülemlését a gyepfelszínen.
 •  A fűnyesedék rendszeres összegyűjtésével megelőzhetjük a fűmaradványok felgyülemlését a gyepfelszínen.
 • Algatartalmú termékünk, a Seamax rendszeres használatával stimulálhatjuk a talajlakó orgazmusokat, serkentve lebontó munkájukat.

A gyepek többsége nem küzdene filcesedéssel, ha fenntartó követnék az éves műtrágyázási tervet, és megfelelően öntöznék.

A filcesedés kezelése

A mechanikus módszerek (gyepszellőztetés; a filcréteg eltávolítása) elősegítik a probléma megszűnését, a gyep regenerálódását.

rastrello-sfeltraturaFilctelenítés: a sikeres filctelenítéshez függőlegesen át kell vágnunk a filcréteget, majd eltávolítani a hulladékot. Golfpályák vagy sportpályák, nagyobb gyepfelületek esetén érdemes speciális filctelenítő, gyepszellőztető gépet használni.

Gyepszellőztetés: a kétféle gyepszellőztetési technika (mély, illetve felszíni szellőztetés) rendszeres, kombinált alkalmazásával megelőzhető a filcesedés és elősegíthető a regeneráció, valamint lazítható a talajszerkezet.(ld. gyepszellőztetésről szóló cikkünket)

A filcesedő területen évente egyszer érdemes elvégezni a filctelenítést, illetve a szellőztetést. Megfelelően karbantartott, tünetmentes területeken elegendő négy-öt évente elvégezni ezen beavatkozásokat.

Filctelenítés után locsoljunk, juttassunk ki műtrágyát és vessük újra a kikopott foltokat. Gondoskodjunk a növekedés helyreállításáról rendszeres, szakszerű öntözéssel, tápanyagutánpótlással és nyírással.

Időzítés

A filctelenítésre ideális a késő nyári, vagy kora téli időszak. A fűnek ezen időszakokban nem kell még a gyomokkal is versenyeznie, mivel azok legkevésbé ezen időszakokban aktívak. A filcmentesítést ajánlott a növekedési szezon vége előtt 30 nappal kivitelezni, így elég időt adva a gyepnek a regenerálódásra.

Tudta? Legcélszerűbb egy enyhe eső után, kissé nedves talajon végezni a beavatkozást. Ha szükséges, locsolhatunk is előtte, de figyeljünk, hogy a felület ne legyen túl nedves. Ellenkező esetben az eszköz a talajt is felsértené, elszakítva ezzel a gyökereket.

Hasznosnak találta írásunkat? Ossza meg másokkal is!

Hozzászólás