Pázsit tanácsok: Felülvetés és a kopasz foltok kijavítása

Az év bizonyos időszakaiban szükségessé válhat a gyep felülvetése, a kopasz vagy leromlott részek kijavítása, illetve egyszerűen a szép pázsit fenntartása érdekében. Az okoktól függően a megoldás is eltérő lehet.
A pázsiton kopasz foltok és/vagy leromlott részek a fű pusztulásának következtében jelennek meg, amely számos okra vezethető vissza. Az általános terhelés vagy a gyalogos és gépi forgalom okozta kopás akkor eredményezheti a gyep elvékonyodását, ha meghatározott területekre koncentrálódik. Egyébiránt, a fűpusztulás felléphet kártevők és betegségek által okozott károsodás és/vagy olyan körülmények következtében is, mint a szárazság és a száraz foltosodás.
Ha ezeket a területeket érintetlenül hagyjuk, azokon a pázsitfűfélék, mohák és egyéb gyomnövények szaporodnak el. Ezen gyomok jelenléte nem csupán a gyep esztétikai minőségét befolyásolja, de további visszaszorulásra hajlamosítja a pázsitot, és csökkenti a gyep általános kopástűrő képességét is. Éppen ezért a legjobb, amit tehetünk, ha megjelenésük után mielőbb kijavítjuk ezeket a károsodott területeket, amint lehetőségünk van rá, vagy legalábbis amikor a körülmények az elvetendő fűmagok számára kedvezőek.

A kopasz/elvékonyodott pázsitrészek kijavítása

A magok használatával történő javítás lényegesen olcsóbb az új gyepszőnyeg/gyeptégla vásárlásánál, de hosszabb ideig tart. A gyepszőnyeg/gyeptégla főként akkor használható sikerrel, ha a meglévő talaj egy rétegét le tudjuk választani, hogy így biztosíthassuk a talaj és a gyepszőnyeg jó illeszkedését. A frissen telepített gyepszőnyeg/gyeptégla azonban meglehetősen sérülékeny a forró és száraz időjárási körülményekkel szemben, emiatt nem mindegy a munka időzítése, illetve telepítés után szükséges a megfelelő öntözés. Ha a kopasz pázsitrészek kijavítására gyepszőnyeget/gyeptéglát használunk, gondoskodjunk arról, hogy az alapul szolgáló talaj elő van készítve és meg van erősítve. Deszkákon állva dolgozzunk, hogy eloszlassuk a súlyt és csökkentsük a taposást, törekedjünk arra, hogy a gyepet az azt körülvevő talaj szintjét követve fektessük le – ne próbáljuk az új pázsitot a jövőbeli süllyedésre gondolva magasabban hagyni. Ha a terület megsüllyed, a talajszint később, homokkal való felülszórással is korrigálható, de ha magasabban marad, nyíráskor esetleg megskalpoljuk majd az új gyeprészt. A gyepfektetést kövesse egy könnyű hengerezés, hogy segítsük a gyeprészeket összekötődni egymással. Két hétig lehetőleg kerüljük az újonnan fektetett gyepszőnyeg taposását. Gondoskodjunk a pázsit elegendő vízellátásáról, hogy megelőzzük a gyökérzóna kiszáradását és összehúzódását.

Top tippek a sikeres javításhoz felülvetés esetén

  • Ideális eseteben a javítási munkákat akkor kell elvégezni, amikor a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma megfelelő a magok jó csírázásához és gyökerezéséhez. A megfelelő öntözés lehetősége megnöveli a hatékonyságot.
  • Gereblye vagy hasonló eszköz segítségével távolítsunk el minden elpusztult növényi maradékot, de vigyázzunk, hogy eközben a lehető legkevesebb kárt tegyük a megmaradt fűcsomókban. Nagyobb területeken irtóborona használata is szükséges lehet, de legyünk óvatosak és finoman végezzük a kezelést. A felszínt fel kell lazítani, hogy a magok számára megfelelő magágyat hozhassunk létre. Ha a terület összetömörödött, házikertben egy erősebb gereblye vagy vasvilla segítségével mélyen törjük fel és repesszük meg a talajt, lehetőség szerint a fogakat a középponthoz közel tartva, hogy a környező gyökereket ne tépjük ki. Alternatív megoldásként, illetve nagyobb területeken a talajfelszín felső 100 milliméteres rétegében dolgozva gyepszellőztető/lyukasztó géppel boronáljunk.
  • A felszín egyenetlenségeinek kijavítására homokos talaj használható. Ügyeljünk a gyommag mentességre, ha saját földet használunk, igyekezzünk mélyebb talajrétegből venni a feltöltéshez használt talajt ( kb. egy ásónyom mélységből) Gereblyézéssel dolgozzuk össze az alatta fekvő talajjal!
  • Vetéskor alkalmazzunk magas foszfortartalommal rendelkező, lassú feltáródású műtrágyát, mint amileny például a LandscaperPro New Grass, hogy megelőzzük a frissen kelő fűmagok érzékeny gyökereinek perzselését. Szórjuk ki a javasolt mennyiségben, és dolgozzuk be a talaj felső rétegébe gereblyével vagy hasonló eszközzel!
  • A magokat elvethetjük kézzel vagy erre a célra szánt kisméretű kézi kiszóróval is. A vetési ráta a mag típusától függően változó lehet. Kopasz területek újravetésénél a javasolt mennyiséget vessük, elvékonyodott területeknél pedig a javasolt dózis felével dolgozzunk. Gereblyézzük be a magokat talajba, ne hagyjuk megülni a felszínen, mert a szél elfújhatja, a madarak felehetik. Homokot is szórhatunk a tetejére, hogy biztosítsuk a magok takarását. Végül a friss vetés felszínét egyenletesen tömörítsük, lapítsuk, nagyobb felületen hengerezzük le. Fűmag választókat itt találja>>
  • A fiatal növények sérülékenyek a kiszáradással szemben, biztosítsuk a megfelelő vízellátást, tartsuk enyhén nedvesen a talajt, főként meleg és száraz időjárási körülmények esetén. A bevetett területeket a taposástól hálóval/kerítéssel tanácsos védeni. Hűvös idő esetén vegyük fontolóra éjszakára takaró fólia vagy lapok használatát, hogy növeljük a csírázási ütemet és felgyorsítsuk a gyökerezést.

Hozzászólás