A sikeres fa- és cserjeültetés titka

A gyümölcstermő növényekhez hasonlóan a díszfák és díszcserjék legkedvezőbb ültetési ideje a kora tavasz és a kora ősz. Ma már egyre több fát és cserjét edényben árusítanak a kertészetek, amelyeket – a szélsőségesen meleg vagy fagyos időszak kivételével – az év bármely szakában elültethetünk. A sikeres eredés és gyors növekedés kulcsa néhány apró fogásban rejlik.

Fontos, hogy már a vásárlásnál figyeljünk oda a növény egészségi állapotára. Láthatóan beteg, száradó növényt ne vegyünk meg. Vizsgáljuk meg a földlabdát, illetve a cserépföldet, és csak fejlett gyökerű növényeket vigyünk haza.

Ültetési tippek

Ültetés előtt érdemes a földlabdás növényeket néhány órára vízbe állítani, felszívatni, az edényes növényt alaposan beöntözni. Ez alatt az idő alatt kényelmesen kiáshatjuk az ültetőgödröt. Laza homoktalajon elegendő akkora gödör, amibe a gyökérlabda kényelmesen belefér. Minnél kötöttebb, agyagosabb a talaj, annál nagyobb gödör szükséges. A kiásott földet lazítsuk, a kavicsokat, törmeléket válogassuk ki.  Ez azért fontos, hogy a gyökérlabdát körülvevő közeg laza, levegős szerkezetű legyen, hogy a frissen elültetett növény gyökere könnyebben fejlődjön.

Ültetés előtt alaposan metsszük vissza a növényeket, a lombozatnak a felét távolítsuk el, hogy mérsékeljük a párologtatást. Ez az örökzöldek (pl. babérmeggy, tuja, fenyőfélék) ültetésénél különösen fontos. Ha lombos állapotban ültetünk konténeres díszfát, akkor a leveleknek legalább a felét kézzel távolítsuk el a fent említett okból.

Az ültetés során a friss, fellazított földet rétegenként, folyamatos beiszapolás mellett töltsük vissza a földlabda köré a gödörbe. Az első két hétben minden nap adjunk vizet a növénynek.

Tápanyag

A növényültetés egyik fontos szakaszáról, a tápanyagpótlásról gyakran megfeledkeznek a kertbarátok. Ennek legkényelmesebb és a leginkább időtakarékos módja a tartós hatású ültetőtabletta használata, ami két éven keresztül elegendő, és a szép szín, dús virágzás érdekében minden fontos tápelemet tartalmazó tápanyagot szolgáltat a növénynek. Cserjék és sövény ültetése esetén növénymérettől függően 2-3 darab tablettára van szükség, fák esetében 8-10 törzs körméterig 5-6, míg afölött 8-12 tabletta szükséges. A tablettákat egyszerűen beleszórhatjuk a félig feltöltött ültetőgödörbe, vagy szúrjuk a talajba, egymástól egyenlő távolságra, 5-6 cm mélyen. Edényes növények (leánder, enciánfa stb.) ültetéséhez is kiválóan alkalmas, a dézsa földjébe szúrható.

Ha tartós hatású ültetőtablettát használunk, legközelebb csak két év (!) múlva kell tápanyagot pótolnunk.

A díszfákat kettő vagy három ponton karózzuk ki, hogy a szél ne döntse ki. Idősebb korban ne felejtsük el a karók és a kötözőanyag elbontását.

Hozzászólás