Decemberi teendők a kertben

A december mindenki számára kihívásokat tartogat. Otthon az ünnepi felkészülés, ajándékvásárlás, sütés-főzés. Munkahelyünkön év értékelés, a következő év megtervezése. Azonban a kert is tartogat teendőket! Ilyenkor készülhetünk fel, hogy tavasszal pompás, buja gyepünk lehessen. Tehát mit kell még hozzáadni a decemberi teendőinkhez?

 

  • Ha lehetséges, ne használjuk a gyepet, főként nedves, fagyos időben. Ilyenkor a fűszálak sérülékenyebbek. Ráadásul tavaszig, a növekedés ismételt megindulásáig nem tud regenerálódni. Ha muszáj átvágni a gyepen, használjon deszkafedést. Így egyenletesebben eloszlik a terhelés.

 

  • A rutin gyepkarbantartás a téli időszakban kissé háttérbe szorul, de továbbra is figyeljen a növekedés ütemére! Szükség lehet időközönként fűnyírásra, ha a hőmérséklet tartósan 5 fok felett marad. Csak megfelelő talajviszonyok mellett nyírjon, sárban inkább hagyja pihenni a területet! Télen hagyja hosszabbra nőni a füvet (körülbelül 25%-al magasabbra, mint nyáron). Ne hagyja túl hosszúra nőni, de ne is vágja vissza jobban, mint a teljes magasság egyharmadával. Nyírással fenntartható a gyep dússága, eltávolítható a felszíni mulcs, és persze megőrizhető a kellemes látvány.

 

  • Hűvös nedves időben jelenthet gondot a hópenész  – lehetőleg távolítson el minden nedvességet a felületről egy seprűvel, és biztosítsa a víz akadálytalan lefolyását a területről.

 

  • Ha jó az idő, és nő a fű, előfordulhat, hogy biztosítani kell téli táplálást is a gyep számára. AZONBAN figyeljen rá, hogy ne juttasson ki túl sok azonnal felvehető nitrogént! Ez hirtelen növekedéshez, gyenge szerkezethez és betegségek kialakulásához vezet. Kifejezetten hideg időre fejlesztett, kálium túlsúlyos termékeket válasszon, mint például a LandscaperPro Autumn & Winter, és csak kedvező időjárásban juttassa ki a műtrágyát.

 

  • Továbbra is gyűjtse össze a hullott leveleket, hogy biztosítsa a gyep szellőzését. A levelek egy sarokba gyűjtve kerti állatoknak, például sünöknek szolgálhatnak menedékül. Olvasson többet a komposztálásról itt!

 

  • Alkalmanként gyepszellőztetéssel javíthatjuk a víz lefolyását, minimalizálva a mohásodás és algásodás veszélyét. Ilyen kezeléseket azonban csak megfelelő időjárás mellett végezzünk, másként több kárt okozhat, mint hasznot!

 

  • Télen sokszor több szabadidőnk van. Ilyenkor érdemes javítani, élesíteni eszközeinket, karbantartani gépeinket. Csak éles késekkel végezhetünk megfelelő minőségű nyírást! Tiszta vágási felülettel megelőzhető az egyes fertőzések, betegségek kialakulása, és a látvány is szebb lesz.

 

  • Általában a legjobb megoldás, ha a havat a gyepen hagyjuk; kivéve, ha használni akarjuk a felületet (például ösvény). Ebben az esetben érdemes a területet hóhullás után minél hamarabb, óvatosan megtisztítani. Így nem sérül a hó alatt füvünk. Ne hagyjon összelapátolt hókupacokat a gyepen, terítse el egyenletesen! A fákról bokrokról a forma megtartása miatt érdemes a hótakarót lerázni.

 

  • A kinti csapokat, tereptárgyakat, érzékenyebb fás szárúakat védje takarással, hogy ne fagyjanak szét.

 

Látható, hogy a hideg idő és lassú növekedés ellenére a téli kert is tartogat bőven teendőket!
Ha még időben felkészül rá, egyszerűbben indul majd az új szezon.

Békés adventi időszakot és boldog ünnepeket kívánunk minden olvasónknak!

Hozzászólás