Tápanyag utánpótlási kisokos- miért jó a burkolt műtrágya?

Hatékonyabb, költséghatékonyabb, környezetkímélőbb műtrágyázás?

A strapabíró, sűrű, egészséges gyep kialakítását nem lehet csupán a véletlenre bízni.

A csúcsminőségű, kiváló ellenálló képességű gyepfelület kialakításának három kulcstényezője:
– a legjobb műtrágya alkalmazása
– a legalkalmasabb időben
– a legmegfelelőbb dózisban.

Ha ezt az alapvető hármas szabályt betartjuk, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a gyep egyenletesen zöld, a szélsőséges időjárásának, kártevőknek és kórokozóknak ellenálló lesz. Az erőteljesebb és gyorsabban regenerálódó gyepfelületet hosszabb ideig használható komolyabb felújítás nélkül, és a kerttulajdonosok számára is kellemesebben használható felületet eredményez.

A szabályozott feltáródású műtrágyák fontos szerepet játszaműtrágya burkolt granulátumok alkalmazási javaslatnak az integrált gyepfenntartási rendszerben, jól beilleszthetők az éves karbantartási programokba.

A szabályozott tápanyag-leadású gyepműtrágyák megfelelő használatával jelentős fenntartási költséget takaríthat meg. Kevesebb műtrágyát kell felhasználni, így a munkaerő- és a tárolási költség is csökken. Mivel ezek a termékek jóval hatékonyabbak, egy szezonban ritkábban kell kiszórni őket, ami hozzájárul a tárolási és szállítási költségek mérsékléséhez is. A gyep kevesebb öntözést és nyírást igényel, így a munkaerőn is jelentős összegeket takaríthat meg.

Hosszan tartó hatás

A speciális burkolási technológiával gyártott szabályozott feltáródású műtrágyák tápanyag-tartalmukat az előre meghatározott hatástartam ideje alatt fokozatosan adják le, így mindig elegendő mennyiségű tápanyagot biztosítanak a gyepnek. Mivel a szabályozott feltáródású műtrágyák nitrogéntartalma is fokozatosan oldódik ki a burkolt műtrágyaszemcsékből, a nitrogénellátás is hatékonyabb, tartósabb. A hagyományos granulált műtrágyák az azonnal kioldódó tápanyagok miatt robbanásszerű lombnövekedést, -megnyúlást okoznak, ugyanakkor fennáll a perzselés veszélye, a gyökérzónát is terheli a tápanyag-többlet, ezért a gyökérzet fejlődése sem kielégítő. A feleslegesen kiadott tápanyag pedig a csapadék-, illetve öntözővízzel kimosódik a talajba, elvész a fű számára. A szabályozott feltáródású műtrágyák ezzel szemben jóval kiszámíthatóbb tápanyag-ellátást biztosítanak. Ennek köszönhetően a fű növekedése kiegyenlített, a gyepfelszín egyenletes, tartósan zöld és az egész szezon folyamán strapabíró lesz, és ami a legfontosabb: mélyre hatoló, sokkal erősebb gyökérzet alakul ki, ami növeli a gyepfelület terhelhetőségét és regenerálódó képességét.

gyepműtrágya kísérlet focipálya

Kísérleti eredményeinkről bővebben is olvashat itt.

A szabályozott tápanyag-leadású gyepműtrágyákból lényegesen kevesebb nitrogén mosódik ki a talaj alsóbb rétegeibe, mint a hagyományos szántóföldi, illetve szerves alapú műtrágyákból. Mivel a műtrágyából a tápanyagok hasznosításukhoz a fű számára kedvező környezeti körülmények között és megfelelő ütemben táródnak föl, a gyep azokat java részben hasznosítja, így a gyökérzónából a lehető legkevesebb tápanyag mosódik ki az öntözés vagy egy nagyobb eső hatására. A tökéletes hasznosulásnak köszönhetően a szabályozott tápanyag-leadású gyepműtrágya jóval hatékonyabb és környezetkímélőbb választás.

Hogyan működik?

A Poly-S burkolási technológia során a nitrogénszemcséket először kénnel vonják be, ami maga is növényi tápelem. Ezt követően egy polimer-membrán réteg kerül a szemcse felszínére. Amikor a nedvesség áthatol a polimer-membrán rétegen és a kénburkolaton, a nitrogén kioldódik a szemcséből.

burkolt műtrágya CRF

A PACE technológiájú, gyantaburkolatú műtrágyák esetében a nitrogén mellett a többi tápelem is burkolt. Az ICL-Specialty Fertilizers egyedülálló, szabadalmaztatott növényi gyanta alapú membrán-burkolata lehetővé teszi azt, hogy a nitrogén, a foszfor és a kálium egyenletes adagban, folyamatosan oldódjon ki a műtrágyaszemcsékből. A gyepfelületre történő kijuttatást követően a műtrágyaszemcsék a környezetükből vizet vesznek fel, és fokozatosan kioldódnak belőlük a tápanyagok. Már 6°C talajhőmérséklet fölött beindul a tápanyag leadás.  A szemcse belsejében megnő az ozmotikus nyomás, és a tápanyagok a féligáteresztő (szemipermeábilis) membránrétegen keresztül fokozatosan kioldódnak a környezetbe. Magasabb talajhőmérséklet esetén a kioldódás gyorsabb, alacsony hőmérsékleten lassabb, ami megfelel a fű növekedési ütemének.

A kioldódott tápanyagok mennyisége és a termék hatástartama a burkolat vastagságától függ, az elérhető hatástartamok 2-3, 4-5 vagy akár 8-9 hónap is lehet. A talajhőmérséklet, a pH és nedvességtartalom nagymértékű emelkedése sem okoz jelentős mértékű ingadozást a tápanyagok kioldódásában. A gyep tápanyag-ellátása így szélsőséges körülmények között is egyenletes, ami túlzott melegben és nagy esőzések után is egészséges és zöld gyepfelületet szavatol.

CRF hatástartam burkolt műtrágya

 

Bővebb információért érdeklődjön forgalmazóinknál!

Hozzászólás