elhanyagolt gyep kezelése

Az elhanyagolt gyep a szokásostól eltérő kezelést igényel

Mit tehetünk azokért a gyepekért, ahol nem végezték el a szükséges gyepápolást, nyírást időben? Ha régóta nem nyírták, a fű szabadon nő és fajtájának megfelelően kihasználja az életteret. A fűlevelek és a gyökérzet is folyamatosan növekszik. A hosszú kihagyás után fűnyíráskor két fontos szabályt kell követni:

1

egyszerre maximum a levelek 1/3-át nyírjuk le

2

válasszuk a fajtához, fajtakeverékhez ajánlott legmagasabb nyírási magasságot

Ajánlott nyírási magasság a LandscaperPro fűmag keverékekhez

FIGYELEM! Csak akkor érdemes alacsonyabb magasságra nyírni a gyepet, ha gyakran, akár naponta is udjuk vágni (pl. robotfűnyíróval)

 

LandscaperPro
fűmagkeverék típusa
Javasolt vágási
magasság
Fűnyírás szükséges,
ha a gyep eléri az alábbi magasságot
Performance 2-6 cm 6-8 cm
Finesse 2-4 cm 3-6 cm
Sun&Shade 3-6 cm 5-8 cm
Supreme 2-7 cm 4-10 cm
Rapid 2,5-4 cm 4-6 cm
Toscana 2,5-6 cm 4-8 cm

Íme egy drasztikus példa a nyaraló kertjében végzett első nyírásra:Az első nyírás mindenképpen stressz a gyep számára. A levélfelület elvesztésével csökken a fotoszintetikus aktivitás, ilyenkor a gyökérzetben tárolt szénhidrátok hasznosulnak az energia pótlására. Ezért érdemes először magasabban vágni a gyepet. Sajnos sok esetben találkozunk túl alacsonyra nyírt „megskalpolt” gyepekkel a szezon kezdetén.

elhanyagolt gyep kezelése

 

Tippek a rosszul nyírott gyep gyors helyreállítására

Felülvetés: szükségessé válhat a gyep felülvetése a kopasz foltok javítására. Ehhez a gyorsan csírázó Landscaper Pro Performance fűmagkeverék a legjobb választás. Ezzel a fajtakeverékkel rövid időn belül sűrű és a mindennapi taposást jól tűrő gyepnek örülhetünk. Ezzel együtt ajánlott starterműtrágya használata. A Landscaper Pro New Grass magas foszfortartalmú, kifejezetten frissen vetett / felülvetett gyepekhez kifejlesztett műtrágya, lassan kioldódó foszfortartalma akár 7-10 napos koraiságot is eredményez a kelésnél. A felülvetési munkákat érdemes úgy időzíteni, amikor a talaj hőmérséklete és nedvességtartalma megfelelő a magok jó csírázásához és gyökerezéséhez.

Táplálás: tavasszal a gyep elsősorban nitrogént igényel a gyors növekedéshez és zöldüléshez. Azonban a nitrogén a locsolás és az eső hatására gyorsan kimosódhat a talajból. Első műtrágyázáshoz a Landscaper Pro Maintenance kitűnő választás. Ez a 2-3 hónap hatástartamú termék nitrogén- és magnéziumtartalmának köszönhetően gyors és látványos üde zöld színt eredményez. A granulátumok burkoltak, így a tápanyagok szabályozottan, egyenletesen táródnak fel a hatástartam ideje alatt.

Erősítés: amennyiben a túl rövidre vágták a gyepet, a fotoszintetizálást végző levélfelület nagy része elvész. A fűnek időre, vízre és tápanyagokra van szüksége, hogy megerősödjön. Ilyenkor érdemes biostimulánsokat is kijuttatni a gyorsabb regenerálódás érdekében.

Fűnyírás: Egy drasztikus „skalpolás” után lehetőleg inkább ritkábban nyírjuk a gyepet, és fokozatosan térjünk vissza a megszokott gondozáshoz, az 1/3 szabályt betartva – azaz hogy a levélfelület maximum egy haramdát vágjuk le egyszerre, ha rövidebb gyepet szeretnénk, akkor inkább nyírjuk a füvet gyakrabban.

fűnyírás infografika

Hozzászólás