Landscaper Pro tanácsok: Gyep árnyékban

Az árnyék a gyepfelületen gyakran jelent gondot. A legtöbb kertépítőnek előbb-utóbb muszáj valahogyan kezelni ezeket a területeket. A házhoz, garázshoz közeli, vagy fákkal, bokrokkal körülvett fű egészsége, életereje és sűrűsége csökkenhet az árnyék miatt. Ez nem csak esztétikai szempontból hátrányos, de a mohásodás veszélye is nagyobb. Legtöbb esetben lehetetlen egyszerűen eltávolítani az árnyékot adó tárgyakat és növényeket, így a fű kénytelen kevés fénynél növekedni.
Szerencsére léteznek olyan technikák, amelyekkel a legjobbat hozhatjuk ki árnyékos gyepünkből!

Hogyan hat az árnyék a növekedésre?

A legtöbb, hűvös időhöz alkalmazkodott észak-európai fűfélének naponta 4-5 órányi közvetlen vagy szűrt napsütésre van szüksége. Nagy hatással van rá a napsütés intenzitása, minősége és mennyisége is. Ha kevesebb fény éri, csökken a növény fotoszintetikus tevékenysége, így kevesebb szénhidrátot termel. Márpedig a szénhidrát alapvető építőeleme a cellulóznak (amely a sejtfalakat építi fel), miközben energiával látja el a növényt.
Ha az árnyékos területeken csökken a szénhidráttermelés, a növekedés is gyengül. A fű kevesebb hajtást hoz, kevesebb gyöktörzset és gyenge gyökérzetet fejleszt. A fűszálak kisárgulnak, lassabban nőnek, vékonyak lesznek és kevésbé ellenállóak a fizikai hatásokkal szemben. Így a gyep csúnyácska, beteges lesz, érzékeny a szárazságra, fagyra, melegre és fogékonyabb a betegségekre.
Az árnyékot adó épületek / növényzet legtöbbször a légmozgást is akadályozza, ezáltal nő a páratartalom. A levelek felülete nedves marad esőzés vagy öntözés után, és a harmat is tovább marad meg. Ennek következtében az árnyéki gyep jobban kitett a mohásodásnak, algásodásnak és fertőzéseknek is.

Hogyan kezeljük az árnyékos területeket?

Elsősorban minimalizáljuk az árnyékos területeket!

 • Gondoljuk át a fák és bokrok várható növekedését és lombjának méretét, mielőtt kertünkbe telepítenénk, főként, ha kisebb területről van szó. Bizonyos fajok kisebb levelekkel bírnak, ami több fényátszűrődését teszi lehetővé (például akác, mandulafa, nyírfa). Más fajok azonban sűrű, tömött lombkoronát fejlesztenek, amely akár teljesen is elzárhatja a fényt a gyep elől (ilyen fajok pl. a tölgy, bükk, a diófélék). Ebből a szempontból a legrosszabbak az örökzöldek, mivel egész évben árnyékolnak.
 • Mindenképp mélyen gyökerező fafajtákat válasszunk; a talajhoz közeli gyökérzet elszívja a vizet és a tápanyagokat a fű elől, tovább gyengítve azt. Különösen a fűzfa okozhat ilyen problémát. Ahol talaj alatti vízelvezetés (drénezés) van kiépítve, a fák gyökérzete víz után kutatva eltömítheti a csöveket.
 • Lehetőség szerint távolítson el minden árnyékot vető tárgyat, növényzetet, különösen az északi és deli oldalakon. Ha a fák kivágása nem lehetséges, gondos metszéssel is jelentősen javíthatunk a helyzeten. A lombkorona megemelésével és ritkításával több fény jut a talajszintre, és a legmozgás is javul. Professzionális metszési tanácsokért olvassa el cikkünket itt!
 • Az olyan könnyen mozgatható tárgyakat, mint például a kerti játékok, helyezzük át rendszeresen. Így jobban eloszlik a fizikai igénybevétel és az árnyék okozta stressz.

Ahol az árnyék elkerülhetetlen, nem megszüntethető, az alábbi stratégiákkal segíthetjük a gyep alkalmazkodását és a fű egészségének és esztétikájának megőrzését:

 • Távolítsuk el a szerves hulladékot minél hamarabb, mert a fákról vagy más növényekről származó törmelék csak tovább növeli a fű tövén található filcesedés rétegeit, elfojtva a füvet. Olvasson többet a filcesedésről és a megszüntetés lehetőségeiről!
 • Az árnyékban növő gyepet hagyjuk hosszabbra és kevésbé gyakran nyírjuk. Ezzel növekszik a fény felvételére alkalmas levélfelület, emiatt a gyökerezés mélysége is. Így a fű több vizet és létfontosságú tápanyagot képes felvenni. A pontos nyírási magasság a gyep összetételétől és évszaktól függ, de a lehető legjobb eredményt plusz 10-25 mm ráhagyással érhetjük el. Olvasson többet a fűnyírásról itt!
 • Műtrágya kijuttatásakor ügyeljünk a pontos adagolásra! A túlzott táplálás gyors növekedést, de gyenge füvet eredményezhet. Az ilyen puha fű sokkal kitettebb fizikai hatásoknak és betegségeknek. Árnyékban kissé kevesebb mennyiségben használjunk lehetőleg szabályozott feltáródású műtrágyát. A kezelést tavasszal, a fák rügyfakadása előtt körülbelül 4 héttel érdemes elkezdeni. Szükség esetén egy második, őszi kezelést is végezhetünk, lombhullás előtt. Ilyenkor magas kálium tartalmú terméket érdemes választani, hogy felkészítsük a gyepet a téli stresszre (ilyen termékeink a LandscaperPro Stress Control vagy a LandscaperPro Pre Winter). Olvasson többet a műtrágyák típusairól!
 • Csak akkor locsoljunk, ha feltétlenül szükséges. Például ahol gyepünknek a környező fákkal kell versenyeznie a vízért. Ezeket a területeket nem túl gyakran, de akkor jó alaposan öntözzük. Olvasson többet a helyes öntözési gyakorlatról!
 • Igyekezzünk eltávolítani a reggeli harmatot, például valamilyen puha szövettel. Így a fű gyorsan megszárad, kevésbé lesz kitéve különféle fertőzéseknek.
 • Ellenőrizzük a talaj savasságát. A környező növényekről származó szerves törmelék, kiváltképp a fenyőtű savasítja a talajt. Ha a talaj pH értéke az ajánlott 5.0 alatt van, a fű növekedése gyengül. A savas környezet továbbá kedvez mohák, algák elszaporodásának.
 • Gyepünket renoválhatjuk árnyéktűrő fajtákkal (például a LandscaperPro: Sun & Shade fűmagkeverék használatával). A Festuca rubra és Festuca rubra ssp. commutata fajták árnyékban is jól teljesítenek, szemben a perje fajtákkal. Fűmag választónkat elérheti itt!
 • A mohásodás visszaszorításával füvünk több fényhez, vízhez és tápanyaghoz juthat. Olvasson többet a mohásodás kezeléséről!

Az árnyék gyakori probléma, mely rontja a gyep esztétikáját és egészségét is. Minden lehetséges lépést meg kell tennünk, hogy csökkentsük az árnyékolt területet. Ahol ez nem lehetséges, egyéb eszközökkel kell javítanunk a gyep minőségét és csökkentenünk az árnyék fűre gyakorolt negatív hatását.

Hozzászólás