aszály szárazság

A nyári hőstressz

A hosszan tartó szárazság, különösen magas talaj- és lég hőmérséklet mellett, kihívást jelent a jó minőségű gyep fenntartása szempontjából.

A hűvös éghajlati fűfélék, mint az évelő angolperje (Lolium), a tippan (Agrostis) és a csenkesz (Festuca) nemzetség tagjai esetében a hajtásnövekedéshez az optimális hőmérséklet 15 és 24⁰C közötti, míg a gyökérnövekedéshez csupán 10-18⁰C a megfelelő. Ha az átlaghőmérséklet jelentős időtartamon keresztül magasabb, mint az optimális tartomány, a gyep nagy valószínűséggel stresszes tüneteket fog mutatni.

A megfelelő öntözőrendszer alkalmazása megkönnyítheti az ilyen körülmények közötti gondozást, de sok más, szokásos gyepfenntartási gyakorlat megváltoztatását figyelembe kell venni a stressz szintjének minimalizálásához. Figyelemmel kísérve az időjárási körülményeket és az esetleges stressz korai tüneteit, igyekezzünk minél előbb módosítani a szokásos kezeléseken a stressz megelőzésének érdekében.

Tünetek

Hogyan ismerhető fel a hőstressz? A tipikus tünetek az alábbiak:

 • hervadás
 • a gyep színének elvesztése – a fű barna színűvé válik
 • egyenlőtlen növekedés
 • csökkent kopásállóság
 • sekély gyökerezés.
 • betegségek és / vagy rossz állapotok, mint pl. antraknózis (Colletotrichum cereale gombafertőzés) és a száraz foltosodás

 

Növényi funkciók és reakciók a környezeti stresszre 

A gyep működésének megértése alapvető fontosságú a megfelelő környezeti stressz-kezelési technikák alkalmazásában.

Normális körülmények között a növények fényenergiát (napsütést) gyűjtenek a fotoszintézishez, amely folyamat során a növény a felvett vizet és széndioxidot (CO2) szénhidrátokká alakítja. A szénhidrátok a levelekből a növény más részeibe szállítódik a nedvkeringés útján, ahol felhasználásra kerülnek fehérjék és  növényi szövetek (növekvő) előállítása során. A fel nem használt szénhidrátokat a növény a gyökerében tárolja, amíg nagyobb szükség nem lesz rájuk, pl. a stresszes időszakokban.

A gázcserenyílásnak (sztóma) nevezett mikroszkópos pórusok lehetővé teszik mind a CO2 bejutását a növénybe a fotoszintézishez, mind pedig a transzspirációt (a levelekből a víz elpárologtatását, ami kb. az emberi izzadás megfelelője), ezáltal magas hőmérsékleten hűtéssel segíti a növényt.

Tartósan magas gyökérzóna- és környező hőmérsékleti periódusok idején (> 26 ⁰C) a levelek gázcserenyílásai vízmegtakarítás végett bezárulnak, különösen, ha a magas hőmérséklet az alábbi faktorok egyikével vagy akár mindegyikével társul – hosszú napok, fényes napsütés, gyenge légmozgás, aszály (korlátozott vízmennyiség).  Ennek következtében az oxigén (O2) felhalmozódik és csökkenti a CO2 megkötést, így lassítja a fotoszintézist és az energiatermelést. Mivel a gyep több energiát használ, mint amennyit ebben az állapotban termelni tud, a növény egészségi állapota hanyatlásnak indul:

 • csökken a víz és tápanyagfelvétel
 • csökken a növekedés
 • csökken a betegséggel szembeni ellenállás
 • csökkentett kopásállóság és lassú regenerálódás

 

Tippek a nyári stressz kezeléséhez:

Szakszerű kezeléseket kell alkalmazni az egészséges, mély gyökerű gyep fenntartására.

 1. Ügyeljen arra, hogy ne alkalmazzon túl sok nitrogént, mert az a szénhidráttartalékok kimerüléséhez vezethet! Ütemezze a műtrágyázást! Kezdje tavasszal, a tartalékok felhalmozása érdekében, még mielőtt a hőmérséklet és a nedvességi stressz befolyásolná a növényeket, majd ismételjen a nyár végén / ősszel, hogy visszapótolja azokat még a tél beállta előtt! Kellő körültekintéssel végezze a nyári nitrogén utánpótlást – szárazság idején fontolja meg a folyékony levéltápok használatát, hogy fenntartsa a gyep gyökereinek egészségét! Ajánljuk a kondíció javítására az Agroleaf Power Total lombtrágya használatát.
 2. Igen lényeges a megfelelő káliumszint megőrzése, mivel ez a tápanyag kulcsfontosságú szerepet játszik a növényekben a turgornyomás fenntartásában, és ezért nagymértékben befolyásolja a szárazságtűrést. A kálium hajlamos a kimosódásra, ezért gyakran kell pótolni, vagy lassú lebomlású, szabályozott műtrágyát kell alkalmazni. Stressz megelőzésére alkalmazza a LandscaperPro Stress Controll műtrágyát!
 3. Győződjön meg arról, hogy a területen nincs pangó víz! A rossz vízelvezetés a szervesanyag felhalmozódást, ezáltal szárazságra, hőstresszre hajlamos, sekély gyökerű gyepet eredményez.
 4. Szellőztesse a felületet, hogy elősegítse a jó levegőcserét és szabályozza a szerves anyagokat. A felület felszurkálásával elősegíthető,hogy a talaj nyitott maradjon, az öntözés és az esőzések hatását növeli, hogy a víz a gyökérzónába jut, ahelyett , hogy elfolyna a felületen.
 5. Az öntözés lehűti a levélfelületeket és biztosítja az alapvető vízmennyiséget, de túlságosan nagy mennyiségben csökkenteni fogja a talaj oxigéntartalmát,  ami kedvezőtlen hatással van a talajéletre, ezáltal a  gyepnövekedésre és -minőségre. A tartósan nedves leveleken a magas hőmérséklet és páratartalom miatt gombásodás jelenhet meg. Ezért érdemes kora reggel öntözni, hogy napközben a levélfelület megszáradjon.
 6. Emelje fel a fűnyírási magasságot, hogy a gyep nagyobbra nőjön, így nagyobb gyökértömeget fejlesszen a vízfelvétel maximalizálása érdekében. A magasan hagyott gyep jobban takarja a talajt, csökkenti a párolgást és a hőmérsékletet.
 7. Válasszon szárazságtűrő fajokat új gyep létrehozásakor vagy egy meglévő gyep felülvetése esetén! Mind a tippanok, mind a csenkeszfélék jól tolerálják a szárazságot, ugyanúgy, mint például a rétiperje és számos más évelő perjeféle. Ajánljuk a Landscaper Pro Finesse fűmagkeverékünket szárazságtűrő gyepek létrehozásához, kikopott gyepek javításához.