A kert ápolása nyáron

Nyaralás otthon? Idén valószínűleg a megszokottnál is több időt töltünk majd saját kertünkben, készítsük hát fel a pázsitot a nyári meleg és szárazság okozta stresszre! Így zöldellő kertben élvezhetjük a napsütést, puha fűben futballozhatunk és a kerti BBQ partik is jobb hangulatban telnek majd.

Virágzó kert

Ha virágágyást szeretnénk kialakítani, esetleg a meglévő sövényt, dísznövényeket színesíteni, válasszuk a helyi kertészeteket. Vásárlásunkkal támogathatjuk őket a tavaszi zárva tartás után, ráadásul valószínűleg részletesebb tájékoztatást, személyre szabott tanácsokat is kaphatunk tőlük növényeink ápolásához. Hogy a teljes szezonon át fenntarthassuk növényeink egészségét és gyönyörködhessünk virágjainkban, ajánlott még a nagy meleg beköszönte előtt műtrágyázni. Egy burkolt, komplex műtrágya kijuttatásával a teljes szezonon keresztül biztosíthatjuk a tápanyagokat, garantálva ezzel hat hónapnyi virágzást és növekedést. A Landscaper Pro Flora általános műtrágya virágágyásokhoz, cserepes vagy balkonládás virágokhoz, de akár díszcserjék táplálására is kiválóan alkalmas.

Zöldellő pázsit

A nyár közeledtével egyre melegebbek a nappalok és az éjszakák. 20°C átlaghőmérséklet felett ez már megterhelő lehet a fűfélék számára. Ha szeretnénk elkerülni a gyep fakulását, barnulását, a fű ritkulását és az esetleges perzselt foltokat, érdemes már kora nyáron felkészíteni kertünket a következő időszakra. A meleg és a szárazság kettős stresszt jelent, amely sokféleképpen hathat a növények egészségére. Ilyenkor csökken a betegségekkel és a kopással szembeni ellenálló képesség, lassul a regenerálódás. Jó öntözési és fűnyírási gyakorlattal, illetve a szükséges tápanyagok biztosításával azonban a legforróbb napokon is puha, zöldellő pázsiton hűsölhetünk!

A gyep nyári táplálása

Kertekben, udvarokon évente legalább kétszer szükséges műtrágyázni: egyszer a nyári időszak kezdete előtt, a tápanyagok felhalmozására; és egyszer az őszi időszakban, a télre való felkészítésre. A meleg, száraz időjárás mellett fontos, hogy ne juttassunk ki túl sok nitrogént, mert az túlzott növekedéshez vezethet, kiürítve ezzel a fű szénhidráttartalékjait! Erre kiegyensúlyozott, szabályozott feltáródású műtrágyák a legalkalmasabbak, melyek egész nyáron át egyenletes táplálást biztosítanak. A hőség beállta után, ha hiányt tapasztalnánk, érdemes lombtrágyával kezelni a területet, mely serkenti a gyökérzet aktivitását anélkül, hogy további stresszt jelentene a növény számára.
Kulcsfontosságú elem a nyári időszakban a kálium, mely segít fenntartani a növény turgornyomását, ezzel támogatva a szárazságtűrést. A megfelelő nyári műtrágya tehát káliumban gazdag, és egyenletes feltáródást biztosít a teljes szezonon keresztül. Ilyen termék a Landscaper Pro Stress Control, mely segíti a gyep regenerálódását megterhelő körülmények között is és támogatja az egészséges vízháztartást.

Öntözés

A gyep vízigénye az alkotó fajtáktól, nyírási magasságtól, hőmérséklettől, talajtípustól és a széltől is függ. Legtöbbször elegendő csupán heti 1-2 alkalommal öntözni, erre legjobb indikátor a „lábnyom-hatás”; azaz taposás után a kókadt, vízhiányos fűszálak nem egyenesednek fel, a lábnyomok sokáig láthatóak maradnak a gyepfelületen. Ilyenkor szükséges lehet az öntözés, egyszerre 10-15 mm csapadéknak megfelelő mennyiségben. A mindennapos öntözés kifejezetten káros lehet a fű egészségére, mivel a nedves leveleken könnyebben megtelepednek a különböző gombás betegségek. Szintén biztosítanunk kell a víz megfelelő lefolyását, a pangó pocsolyák és a rothadás elkerülésére. Ha túl tömör a talaj, szükségessé válhat egy talajszellőztetés, amelyet érdemes még a meleg napok beköszönte előtt elvégezni. Olvassa el tanácsainkat a gyep öntözéséről.

Fűnyírás

Nyáron hagyjuk magasabbra nőni a gyepet, válasszuk a fajtához ajánlott leghosszabb vágási magasságot. A hosszabbra hagyott gyep mélyebben gyökerezik, így a talaj alsó rétegeiből is képes vizet felvenni, illetve jobban takarja a földfelszínt, csökkentve ezzel a párolgást. Továbbra is tartsuk be az 1/3 szabályt, azaz egy alkalommal maximum a fű hosszának 1/3-át vágjuk vissza. Ellenkező esetben „megskalpoljuk” a gyepet, amely további stresszt jelent, és akár kopasz foltok megjelenéséhez is vezethet. Egy 5-6 centis nyírási magassághoz elegendő a füvet hetente egyszer nyírni, míg 3-4 cm megtartásához heti két fűnyírásra lesz szükség.

Gyomosodás

A nyári meleg, főként megfelelő öntözéssel párosítva, sajnos ideális környezetet teremt a gyomnövények számára is. Ha kertünk hajlamos a gyomosodásra, de nem szeretnénk gyomirtókat kipermetezni (például kisgyerekek, vagy háziállataink egészsége érdekében), kiváló megoldást nyújthat egy gyomirtóval kombinált burkolt műtrágya. A Landscaper Pro Weed Control apró szemcseméretű műtrágya, mely hatásos minden kétszikű gyomfajta ellen. Kettős hatása révén nem csak irtja a gyomokat, de táplálja, erősíti a gyepet is, így hibátlan minőségű pázsitban gyönyörködhetünk. Kijuttatását időzítsük a reggeli órákra, amikor a levélzet még harmatos és lehetőleg két nyírás között, amikor a gyomnövényeknek van lombja, amin a hatóanyag érvényesül. Mivel lassú feltáródású termék 2 hónapig ellátja a gyepet tápanyaggal. Évente maximum kétszer alkalmazza!

A műtrágyák egyenletes kijuttatásához ajánljuk a kis és nagy kertekbe egyaránt alkalmas HandyGreen kézi kiszórót.

handy green II kiszóró

Heti odafigyeléssel és pár óra munkával tehát biztosítható a gyep egészsége egész nyáron át. Zöldellő fű, mint az Alpok leejtőin, dús virágágyások, mint Hollandiában – és mindez a saját otthonunk kényelmében!

Hozzászólás